Στην προσπάθεια να αναδείξει τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους πόλους του πλανήτη, το πλοίο της Greenpeace Arctic Sunrise ξεκίνησε τον Ιούνιο μία τρίμηνη περιοδεία με κατεύθυνση τους παγετώνες βόρεια της Γροιλανδίας.
Το πλήρωμα της Greenpeace συνοδεύει ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων, οι οποίοι θα προβούν σε σειρά επιστημονικών μελετών για να διαπιστώσουν το βαθμό τήξης των πάγων, αλλά και το λόγο για τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους πάγους γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού, το Arctic Sunrise κατευθύνθηκε βορειοδυτικά της Γροιλανδίας και μέσα από το Στενό Νάρες – το βορειότερο σημείο της Γροιλανδίας. Εκεί βρίσκεται ο Παγετώνας Πέτερμαν, πρώτος στόχος της τετρασκελούς αποστολής του Arctic Sunrise, η οποία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Θα καταγράψει την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο (Πέτερμαν).
• Θα ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή στα ρεύματα του ωκεανού μπορεί να επιταχύνει την τήξη των πάγων στη Γροιλανδία.
• Θα ταξιδέψει στο σημείο στο οποίο οι πολικές αρκούδες θα κάνουν την τελευταία τους στάση.
• Θα ταξιδέψει κατά μήκος της ακτής πάγου που υποχωρεί για να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της σταδιακής εξαφάνισης του θαλάσσιου πάγου.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία που μας βοηθά να καταλάβουμε πώς το στρώμα πάγου και ο παγετώνας στην Γροιλανδία αντιδρούν στις κλιματικές αλλαγές, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ταξιδεύοντας στον παγετώνα Πέτερμαν μας δίνεται μια σπάνια ευκαιρία να επισκεφτούμε μια απομονωμένη, δυσπρόσιτη τοποθεσία στην κορυφή του κόσμου, και να κάνουμε παρατηρήσεις αρκετά διαφορετικές από τις δυνατότητες της συμβατικής επιστήμης», ανέφερε ο Δρ. Τζέισον Μποξ, κλιματολόγος του Ερευνητικού Κέντρου για τους Πόλους Byrd στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ήδη το πλήρωμα και η επιστημονική ομάδα του Arctic Sunrise μέσα στον Ιούλιο κατέγραψε πολύ ανησυχητικά συμπεράσματα για την εξέλιξη της τήξης του παγετώνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δρ. Μποξ και του ειδικού σε θέματα παγετώνων του πανεπιστημίου της Ουαλίας Δρ. Άλαν Χάμπαρντ, ένα τεράστιο κομμάτι του Πέτερμαν μεγέθους περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι έτοιμο να αποσπαστεί από στιγμή σε στιγμή. Η ποσότητα πάγου που περιέχεται σε αυτό υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια τόνους. «Δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί το σπάσιμο, αλλά σκοπεύουμε να είμαστε στην τοποθεσία για μερικές εβδομάδες», ανέφερε ο Δρ. Χάμπαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης