Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μία αναζήτηση στο Google έχει επίδραση στο περιβάλλον. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την επεξεργασία μιας αναζήτησης στη μηχανή του Google αντιστοιχεί σε εκπομπή 7 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα.

«Η Google λειτουργεί σε όλο τον κόσμο τεράστια κέντρα δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας και φυσικός στο Χάρβαρντ, Alex Wissner – Gross.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι σε καθημερινή βάση γίνονται περισσότερες από 200 εκατομμύρια αναζητήσεις στη μηχανή του Google, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Gartner αναφέρει ότι η βιομηχανία πληροφορικής ευθύνεται για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που αντιστοιχεί και στην αεροπορική βιομηχανία.

Ο Alex Wissner – Gross υπολόγισε επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε κάθε χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος «μπαίνει» απλά σε μία ιστοσελίδα και εκτιμώνται στα 0.02 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά δευτερόλεπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Google αντέδρασε με καταχώριση στο εταιρικό της ιστολόγιο, όπου σημειώνει: «Στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία αναζήτηση στο Google, ο προσωπικός σας υπολογιστής θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει η Google, για να απαντήσει στο ερώτημά σας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης