Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, εγκαινίασε σήμερα το πρώτο «σπιτάκι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης» στην Καλλιθέα. Τα εγκαίνια έγιναν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», στο οποίο μετέχουν επίσης οι δήμοι Νέας Σμύρνης, Ιωαννιτών, Ναυπλιέων και Άνδρου, σε μια προσπάθεια η χώρα να επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους και να πάψει να είναι ουραγός στην ανακύκλωση για την Ε.Ε.

Ο υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τους παρευρισκόμενους μαθητές να γίνουν δάσκαλοι των ενηλίκων και να τους παροτρύνουν να ανακυκλώνουν ώστε να ωφεληθούν οι ίδιοι, ο δήμος τους και η χώρα. «Με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσδοκούμε να υπάρξουν πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα. Να αλλάξει η ζωή μας. Να περάσουμε στο κλαμπ των πρωτοπόρων κρατών της Ευρώπης και αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με την ανταποδοτική ανακύκλωση κερδίζουν όλοι. Ωφελούνται οι ίδιοι, αφού για κάθε 33 συσκευασίες κερδίζουν 1 ευρώ. Κερδίζει ο δήμος, αφού μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων στα οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή και να μεταφερθούν στη Φυλή, και έτσι, μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, θα υπάρχει δυνατότητα να προσφέρονται φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Κερδίζει και η χώρα, καθώς θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, θα γίνει πρωτοπόρα στην ανακύκλωση.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν 18%, όταν η νομική υποχρέωση της χώρας είναι να επιτύχει έως το 2020 ανακύκλωση 50%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 45%. Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το επόμενο έτος θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους πέντε δήμους που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα θα τοποθετηθούν συνολικά 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης», εκ των οποίων τα 10 στην Καλλιθέα. Σε αυτά ανακυκλώνονται πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες και αυτόματα εκδίδεται το κουπόνι με το αντίτιμο που εξοφλείται σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ ή προσφέρεται στο φιλανθρωπικό σύλλογο της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αποστολή». Τα «σπιτάκια» είναι προσφορά του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και δεν έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών ή στους δήμους.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, είπε ότι μια καθολική ανακύκλωση θα έκανε πολύ πιο καθαρούς τους δρόμους, τα πεζοδρόμια της πόλης, τους δημόσιους χώρους και αυτό θα συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής μας εικόνας. Ιδιαίτερα τώρα για την Αττική που ξαναμπαίνει στο διεθνή τουριστικό χάρτη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης