Έχτισε το παραμυθένιο «πράσινο» σπίτι του με 3.500 ευρώ!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 15:03
Έχτισε το παραμυθένιο «πράσινο» σπίτι του με 3.500 ευρώ!
O Σάιμον Ντέηλ, ένας νέος Ουαλός, έχτισε το σπίτι του σε τέσσερις μήνες με κόστος μικρότερο από 3.500 ευρώ, σε λιγότερο από 1.500 εργατοώρες! Πρόκειται για μια κατοικία φιλική προς το περιβάλλον που μοιάζει με τα σπίτια των χόμπιτ, των μικρών πλασμάτων που εμφανίζονται στον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τζ.Ρ.Ρ Τόλκιν.

Όπως αναφέρει ο Ντέηλ στην ιστοσελίδα του, η κατασκευή με φυσικά υλικά εξοικονομεί κόστος, ενώ γλυτώνουμε από τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα σύγχρονα δομικά υλικά. Το σπίτι είναι υπόσκαφο σε πλαγιά, ώστε να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο και να μην αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.

Το πλαίσιο του σπιτιού είναι από ξύλα που συλλέχθηκαν από το παρακείμενο δάσος, ενώ πέτρες και χώμα από το σκάψιμο χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη των τοίχων και των θεμελίων. Οι τοίχοι, τα πατώματα και η οροφή είναι καλυμμένα με καλάμια για ευκολία κατασκευής και πολύ καλή μόνωση.

Η οροφή είναι επίσης επενδεδυμένη με πλαστικό και λάσπη/τύρφη, ενώ στους τοίχους υπάρχει ασβεστοκονίαμα, το οποίο δεν επηρεάζει το αναπνευστικό και απαιτεί λίγη ενέργεια στην κατασκευή, σε σύγκριση με το τσιμέντο. Τα πατώματα έχουν επενδυθεί με απορρίμματα ξυλείας.

Η θέρμανση γίνεται με ξυλόσομπα, το ψυγείο λειτουργεί με κρύο αέρα προερχόμενο από τα θεμέλια, στο σπίτι εισέρχεται φυσικό φως από ηλιοροφή, ενώ ηλεκτρική ενέργεια παρέχουν φωτοβολταϊκά πάνελ. Το νερό προέρχεται από την παρακείμενη πηγή, η τουαλέτα λειτουργεί ως κομποστοποιητής, ενώ τέλος συλλέγονται τα όμβρια ύδατα από την οροφή για το πότισμα του κήπου.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 15:36