Τα τιρκουάζ νερά μιας λίμνης στη Σιβηρία που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που λατρεύει τις selfies οφείλουν στην πραγματικότητα το χρώμα τους στα λύματα ενός παρακείμενου και άκρως τοξικού εργοστασίου.

Η λίμνη, η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία «Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ» λόγω του τροπικού τοπίου, προσελκύει τουρίστες και Instagrammers. Όλοι τους γνωρίζουν για την τοξικότητα των νερών και παρόλα αυτά ανεβαίνουν σε κανό και βάρκες για να φωτογραφηθούν μέσα στα καταγάλανα νερά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC το ιδιαίτερο χρώμα των νερών οφείλεται στην παρουσία αλάτων και άλλων μετάλλων που εκχέονται στη λίμνη από το εργοστάσιο. Η εταιρεία SGK που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, βλέποντας την απήχηση της λίμνης, εξέδωσε προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητά της και τοποθέτησε παντού σχετικές πινακίδες. Αλλά οι τουρίστες δεν πτοήθηκαν. Τουναντίον αυξήθηκε η παρουσία τους στις «Μαλδίβες του Νοβοσιμπίρσκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι Τσερνόμπιλ, αλλά είναι βέβαια επικίνδυνο», σχολιάζει μία χρήστης του Instagram στη φωτογραφία που ανέβασε από τη λίμνη. Ένας γράφει πως «το επόμενο πρωί (της επίσκεψης) τα πόδια μου έγιναν ελαφρώς κόκκινα και είχα όντως φαγούρα για δυο μέρες, αλλά μετά έφυγαν όλα». Κάποιος άλλος μάλιστα δοκίμασε να πιει(!) το νερό, λέγοντας πως του φάνηκε «λίγο ξινό».

Ο Λίο Αλεξέι, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο Instagram αφιερωμένη στη λίμνη-χωματέρη, είπε στο BBC ότι την έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές. Εννοείται πως δεν μπήκε μέσα στο νερό και απλά το κοιτούσε από έξω. «Δεν θα σας συμβούλευα να αγγίξετε το νερό. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες».

Η εταιρεία εξηγεί ότι το νερό της λίμνης-χωματερής δεν είναι δηλητηριώδες και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειάς της έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους ελεγκτές. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης