Τζ. Φράνσις «Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα εντείνονται φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πυρκαγιές»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, 13:11
Τζ. Φράνσις «Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα εντείνονται φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πυρκαγιές»
Οι καύσωνες και οι πυρκαγιές υπήρχαν ανέκαθεν αλλά η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση και όσο περισσότερο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα εντείνονται αυτά τα φαινόμενα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αμερικανίδα καθηγήτρια Τζένιφερ Φράνσις (Jennifer Francis), ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Παράκτιων Μελετών του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ.

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια της ατμόσφαιρας θεωρεί πως η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι η μόνη  «ένοχη» για την κλιματική αλλαγή και εκτιμά πως δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την εκδήλωση ενός συγκεκριμένου ακραίου φαινομένου παρά μόνο μερικές μέρες πριν.

Το μόνο που, όπως λέει χαρακτηριστικά, σίγουρα μπορούμε να προβλέψουμε είναι ότι συγκεκριμένοι τύποι ακραίων φαινομένων θα καταστούν σε γενικές γραμμές πιο πιθανοί τα επόμενα χρόνια.

Η Τζένιφερ Φράνσις, η οποία έχει μελετήσει εκτεταμένα πώς η τήξη των πάγων της Αρκτικής επηρεάζει την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όχι μόνο των κυμάτων ψύχους αλλά και των κυμάτων καύσωνα, ξηρασίας ή πλημμυρών, σε όλο τον πλανήτη, λέει ακόμα πως η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό καθώς, όπως τονίζει, «το ανθρώπινο είδος δεν είναι καλό στο να αντιμετωπίζει απειλές που δεν τις εκλαμβάνει ως άμεσες».

Το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι, όπως λέει, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και να αναπτύξουμε ενεργειακές πηγές που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, 13:11