Υψηλά επίπεδα των επικίνδυνων οργανικών ρύπων PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) ανιχνεύθηκαν σε δείγματα εδάφους γύρω και κάτω από τα «ύποπτα» βαρέλια, τα οποία ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν στο εργοστάσιο της ARCELOR (πρώην ΚΟΝΤΙ), στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη των τοξικών. Οι αναλύσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εντόπισαν αυξημένα επίπεδα PCBs σε δύο από τα πέντε δείγματα επιφανειακού εδάφους από τον χώρο του οικοπέδου της εταιρείας και συγκεκριμένα σε εκείνα, τα οποία ελήφθησαν γύρω και κάτω από βαρέλια τα οποία περιέχουν τα απόβλητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δύο από δείγματα που ελήφθησαν στις 31/12/2009, βρέθηκαν τιμές 5,37 pg/g και 5,03 pg/g. Οι τιμές των υπολοίπων τριών ήταν: 1,82 pg/g, 1,90 pg/g και 1,12 pg/g. Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα PCBs είχαν βρεθεί το 2007 σε αντίστοιχη μέτρηση, σε δείγμα εδάφους από τον χώρο αποθήκευσης αποβλήτων του εργοστασίου ΚΟΝΤΙ.

Τα PCBs συγκαταλέγονται στη λίστα των τοξικών και επικινδύνων ουσιών και η χρήση τους έχει απαγορευθεί από το 2001 με τη συνθήκη της Στοκχόλμης. Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος, Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναλύσεις, μετέφερε τις επισημάνσεις του «Δημόκριτου», ότι για τα PCBs η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ανώτατα όρια, καθώς πρόκειται για ουσία που δεν υπάρχει στη φύση και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι μηδενικά.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών εκτιμά ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το υπέδαφος, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν μικρή διαλυτότητα στο νερό, καθώς η ταχύτητα μετακίνησής τους στο έδαφος είναι πολύ μικρή. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας εφησυχάζει. Μας δίνει, όμως, τη δυνατότητα για παρεμβάσεις», δήλωσε η κ. Οικονόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την έκθεση αυτοψίας και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η εταιρία ArcelorMittal Construction Hellas Α.Ε. καλείται σε τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα του βαφείου. Η τροποποίηση θα περάσει από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων, υπό τους οποίους σήμερα λειτουργεί το βαφείο της βιομηχανικής μονάδας, περιορίζεται μέχρι τις 30 Μαΐου 2010, δηλαδή η λήξη της επαναπροσδιορίζεται επτά μήνες νωρίτερα. Ειδικά για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η εταιρεία καλείται σε 15 ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης, να καταθέσει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία για την ασφαλή απομάκρυνση των επικίνδυνων ποσοτήτων από τον χώρο της μονάδας. Πρόσθετη υποχρέωση προς την εταιρεία είναι η υπογραφή σύμβασης με εταιρεία για τη διενέργεια μετρήσεων σε PCBs και PCTs, χημικές ενώσεις που προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια και άλλα υλικά.

Στη διάρκεια της αυτοψίας και των επισκέψεων που ακολούθησαν από κλιμάκιο ελεγκτών της Νομαρχίας Μαγνησίας από τη διοίκηση της εταιρείας, ζητήθηκε να προσκομιστούν στοιχεία από το 2005 έως το 2009 σχετικά με τις πρώτες ύλες εισαγωγής, τα αποθηκευμένα απόβλητα και τις ποσότητες των αποβλήτων που απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της πενταετίας από το εργοστάσιο.

Στον χώρο του βαφείου βρέθηκαν περίπου 2.000 με βαρέλια, τα οποία περιείχαν είτε απόβλητα είτε πρώτη ύλη. Τα στοιχεία πενταετίας θα οδηγούσαν στο ισοζύγιο μεταξύ «εισερχόμενων» πρώτων υλών και «εξερχόμενων» αποβλήτων. Ωστόσο, από το Χημείο ενημέρωναν την κ. Οικονόμου ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Για το ισοζύγιο, το οποίο ακόμη αποτελεί «γρίφο», πρόκειται, σύμφωνα με την αντινομάρχη, να συσταθεί ειδική επιτροπή για την εξέταση των στοιχείων.

Την ίδια ώρα, επίκειται η έκδοση απόφασης νομάρχη, που θα ζητά την υποβολή μελέτης αποκατάστασης του οικοπέδου, μετά την απομάκρυνση των βαρελιών, μέσα σε δύο μήνες. Εφόσον PCBs βρεθούν και στα δείγματα που ελήφθησαν από το βαφείο, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για αυτόν το χώρο.

Πηγή: taxydromos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης