Στις 19 Φεβρουαρίου 2011 έγινε γνωστή η είδηση ότι κάποιοι στα Γρεβενά – σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία που έγινε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ – σκότωσαν μια αρκούδα και έφαγαν το κρέας της τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο δημοσιογράφος του τοπικού καναλιού των Ιωαννίνων ITV, Αλέκος Παπαδόπουλος, πληροφορήθηκε την επιστολή που έστειλε σχετικά με το θέμα στο αρμόδιο δασαρχείο η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και έφερε στη δημοσιότητα το γεγονός της καταγγελίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη zougla.gr αναπαράγαμε την είδηση και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες τόσο από την υπεύθυνη Τύπου της οργάνωσης, Ηλιάνα Μπουσιάκη, όσο και από τον επιστημονικό σύμβουλο, Γιώργο Μερτζάνη.

Όμως δύο μέρες μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα λάβαμε στο email της zougla.gr από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας grevenain.gr, Κωνσταντίνο Δημάδη, το λινκ μιας ανάρτησης στην οποία ο ανώνυμος συντάκτης μας ζητούσε και τα ρέστα γιατί αναδημοσιεύουμε ψευδείς ειδήσεις που δε συνάδουν με την ηθική (!) υπόσταση των κατοίκων των Γρεβενών γι’ αυτό και υποχρεούμαστε τουλάχιστον να διαψεύσουμε δημόσια την είδηση και να ζητήσουμε και συγνώμη!



Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του grevenain.gr ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Aρκετές φορές τα τελευταία χρόνια έγκριτες εφημερίδες δημοσιεύουν στα ημερήσια φύλλα τους ανακρίβειες, κακοήθειες που προσβάλουν δυσφημούν, ανυπόστατα χωρίς να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες των κατά τα αλλά υβριστών.

Εσκεμμένα ψεύδη με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, διασπορά φημών με την οποία προσβάλλεται η καλή φήμη ενός νομού, συκοφαντική δυσφήμηση, αποδόμηση της ηθικής υπόστασης των κατοίκων ενός … τόπου με συκοφαντία, δηλαδή εσκεμμένη διάδοση πληροφορίας που ο διαδίδων γνωρίζει ότι είναι ψευδής ή δεν την έχει τεκμηριώσει αν είναι αληθής. Ο νόμος το καταδικάζει.

Είναι ντροπή, αντιδεολογικο, και ποινικά κολάσιμο, από έγκριτους δημοσιογράφους της Ελλάδας να συκοφαντείτε, να δυσφημείτε ένας νομός και οι κάτοικοι του. Ένα νομό, όπου η φύση τον έχει προικίσει πλουσιοπάροχα, με τους ανεκτίμητους φυσικούς πόρους, που οι κάτοικοι, και οι φορείς του προσπαθούν να τον αναπτύξουν τουριστικά, έρχεται η έγκριτη εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ και η ηλεκτρονική εφημερίδα του κατά τα άλλα συμπαθέστατου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου να αναδημοσιεύουν ψευδής ειδήσεις και γεγονότα που δεν συνάδουν στην ηθική υπόσταση των κατοίκων του νομού Γρεβενών.

Υποχρεούνται τουλάχιστον να το διαψεύσουν δημόσια και να ζητήσουν συγνώμη από τους Γρεβενιώτες».

Η απάντηση της zougla.gr στα ψεύδη και τις ανακρίβειες

Στο email αυτό και στον κ. Δημάδη απάντησε η δημοσιογράφος της zougla.gr, Ελένη Ηλιοπούλου, η οποία του εξήγησε ότι είχε επαληθεύσει το γεγονός της καταγγελίας συζητώντας με τους αρμόδιους συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Και για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και για να αποφευχθούν οι υπερβολές, η δημοσιογράφος της zougla.gr παρότρυνε τους αρμοδίους της οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ να εκδώσουν μια ανακοίνωση στην οποία ν’ αναφέρουν τι συνέβη ώστε να μπει ένα τέλος στην παραφιλολογία και να περιοριστούν οι ενδιαφερόμενοι στα όσα πραγματικά κατήγγειλε ο άνδρας, που κράτησε την ανωνυμία του, όταν πραγματοποίησε τα τηλεφωνήματα στην οργάνωση τον περασμένο Δεκέμβριο.

To email που εστάλη ως απάντηση στους ισχυρισμούς του grevenain.gr έλεγε τα εξής:

«Αγαπητέ κε Δημάδη,
Διάβασα προσεχτικά τα όσα αναφέρονται στη ηλεκτρονική σελίδα που διαχειρίζεστε και δεν έβγαλα άκρη. Για ποιο ακριβώς θέμα μας εγκαλείτε; Είδατε την ανακοίνωση της οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ; Μήπως θα έπρεπε να την διαβάσετε πιο προσεχτικά;

Ψάχνοντας περισσότερα σχετικά με το θέμα της καταγγελίας για την θανάτωση και την κατανάλωση κρέατος αρκούδας από κατοίκους των Γρεβενών μίλησα προσωπικά και με την υπεύθυνη τύπου της οργάνωσης Καλλιστώ την Ηλιάνα Μπουσιάκη και με τον επιστημονικό σύμβουλο Γιώργο Μερτζάνη. Και οι δύο μου εξήγησαν ότι όσα ανέφερε σε δημοσίευμα του το www.best.gr είναι αληθή.

Δηλαδή όντως τους έγινε η ανώνυμη καταγγελία τέλος Δεκεμβρίου, όντως τους είπαν ότι υπάρχει φωτογραφικό υλικό, το οποίο τελικά δεν το έστειλαν ποτέ, και τους ειπώθηκε ότι θα τους βοηθούσε ο μάρτυρας που έκανε την καταγγελία να οδηγήσουν στις αρχές στους δράστες.

Αυτά ακριβώς μου είπε και ο Αλέκος Παπαδόπουλος δημοσιογράφος του ΙΤV των Ιωαννίνων – στο ρεπορτάζ του οποίου βασίστηκε το κείμενο που δημοσιεύτηκε το www.best.gr – αφού και σε αυτόν απευθύνθηκα για να τσεκάρω τι έχει συμβεί. Μίλησα μάλιστα και με τον ιδιοκτήτη του καναλιού τον κ. Μπάμπη Τζέκα ο οποίος με προέτρεψε προκειμένου να έχω πλήρη εικόνα να μιλήσω με τον κ. Παπαδόπουλο.

Τι απ’ όσα γράψαμε είναι ψευδές; Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσετε!

Μήπως δεν είδατε ότι στο πρώτο κείμενο αναφέρουμε την πηγή; Μήπως δεν διαβάσατε την ανακοίνωση απ’ την Καλλιστώ, η οποία εκδόθηκε μετά από δική μου πίεση καθώς το θέμα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις; (Θα δείτε και από την ώρα της δημοσίευσης ότι την αναρτήσαμε πρώτοι, γιατί πρώτοι την λάβαμε αφού ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με την Καλλιστώ για το θέμα αυτό). Απευθυνθείτε στην κα Μπουσιάκη να σας λύσει τις απορίες και αφήστε τα μαθήματα και τις υποδείξεις. Και δεν εννοώ ότι είμαστε αλάνθαστοι ή καλύτεροι όλων αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν σφάλαμε!

Ελένη Ηλιοπούλου
δημοσιογράφος
zougla.gr

Δείτε εδώ τα σχετικά λινκ γιατί μάλλον δεν τα διαβάσατε:

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=261377&cid=17

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=262157&cid=17».

Το οικονομικό όφελος υπερέχει των εγκλημάτων που γίνονται σε βάρος των ζώων

Οι υπεύθυνοι του grevenain.gr δεν αρκέστηκαν στις εξηγήσεις μας και συνέχισαν με μια νέα ανυπόγραφη ανάρτηση τους να μας κατηγορούν. Αγνόησαν ολοκληρωτικά τα όσα με λεπτομέρειες τους αναφέραμε και μας κατήγγειλαν εκ νέου γράφοντας ότι:

«οι ισχυρισμοί της δημοσιογράφου Κας Ελένης Ηλιοπούλου και των άλλων δημοσιογράφων από τους οποίους πήρε την είδηση είναι ανακριβείς – ανυπόστατοι – ψευδείς και συκοφαντικοί για τους κατοίκους του νομού Γρεβενών.

Την παρακαλώ όπως την επόμενη φορά να μην έχει αλαζονικό ύφος, να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη δημόσια από τους Γρεβενιώτες.

Όταν οι έρευνες ολοκληρωθούν όπως ισχυρίζεται η Καλλιστώ, έχει κάθε δικαίωμα η δημοσιογράφος της zougla.gr και όλοι οι άλλοι δημοσιογράφοι της Ελλάδας αλλά και εγώ, να καταδικάσουμε όλους τους Γρεβενιώτες και εμένα προσωπικά.

GrevenaIN.gr».

Η δικαίωση ήρθε μετά την παρέμβαση της οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Το γεγονός της αντιπαράθεσης μεταξύ της zougla.gr και της ιστοσελίδας grevenain.gr σχετικά με την δημοσιοποίηση της καταγγελίας που δυσφημεί το σύνολο (!) των κατοίκων των Γρεβενών,  πληροφορήθηκε η κα Μπουσιάκη, της οποίας η παρέμβαση ήταν καταλυτική και φυσικά δικαίωνε τη στάση μας και επιβεβαίωνε ότι όσα λέγαμε και γράφαμε σχετικά με το θέμα μετά από μια σύντομη έρευνα ήταν τελικά αληθή.

Η κα Ηλιάνα Μπουσιάκη απευθύνθηκε στέλνοντας email στους υπεύθυνους της ιστοσελίδας grevenain.gr και έτσι έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αγαπητέ κύριε/κυρία,
Παρακολούθησα την αντιπαράθεσή σας με τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Ηλιοπούλου, σχετικά με την υπόθεση λαθροθηρίας και κατανάλωσης κρέατος αρκούδας στην περιοχή του νομού Γρεβενών. Επειδή σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, αλλά αναφέρεται και το δικό μου όνομα προσωπικά, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τα όσα λέει η κ. Ηλιοπούλου στην απάντησή της.

Όντως είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τη δημοσιογράφο η οποία και μας παρότρυνε να βγάλουμε επίσημη ανακοίνωση η οποία θα αποκαθιστούσε την αλήθεια σχετικά με το περιστατικό την οποία και δημοσίευσε αμέσως μετά. Φωτογραφικό υλικό δεν έχουμε εμείς ως οργάνωση, αλλά οι πληροφορίες που ήρθαν στην οργάνωσή μας την περίοδο εκείνη έκαναν λόγο και για οπτικό υλικό, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.

Τα υπόλοιπα συνέβησαν όπως αναφέρονται στην ανακοίνωσή μας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας κοινοποιώ το μήνυμα και στην κ. Ηλιοπούλου.
Με εκτίμηση,

Ηλιάνα Μπουσιάκη
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας

ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση».

Ούτε αυτό ήταν αρκετό!
 
Μετά την παρέμβαση της κας Μπουσιάκη που αποκαθιστούσε την αλήθεια και εξηγούσε ότι όσα έγραψε στο email η δημοσιογράφος της zougla.gr ήταν αληθή, το grevenain.gr συνέχισε την λασπολογία και την άσκοπη αντιπαράθεση – που κρατά εδώ και 10 ημέρες – προφανώς για λόγους τοπικιστικούς αλλά αυτή τη φορά επώνυμα… 

Με νέο δημοσιεύμα στις 2 Μαρτίου 2011, το οποίο υπογράφει ο διευθυντής της ηλεκτρονικής εφημερίδας, Νίκος Παγιαλάκης, τόνιζεται ότι δεν βρίσκονται ως ιστοσελίδα σε αντιπαράθεση με καμιά δημοσιογράφο (!) ξεχνώντας ότι αρχικά ζητούσαν από τη δημοσιογράφο της zougla.gr να ζητήσει συγγνώμη σε άλλη ανάρτηση τους στις 24 Φεβρουαρίου 2011.

Ο Νίκος Παγιαλάκης απάντησε στα όσα του ανέφερε η κα Μπουσιάκη εξηγώντας ότι:
«Γνωρίζουμε ότι η ομάδα των ειδικών επιστημόνων που πλαισιώνουν την οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ αποτελείται από ευαίσθητους ανθρώπους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλοι μαζί, μαζί μας, προσπαθούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, σα δημόσιο και συλλογικό αγαθό, να ασκήσουμε τον έλεγχο, που προβάλλει σαν δημοκρατικό καθήκον, απέναντι σε όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την ίδια την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.

Όμως αυτού του είδους τα δημοσιεύματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν σε …έναν τόπο στον οποίο οι κάτοικοί του έχουν μάθει από γενιά σε γενιά, να συμβιώνουν, να αγαπούν και να προστατεύουν την Καφέ Αρκούδα, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο αυτή ζει.

Πρέπει ακόμη να σεβόμαστε τους κατοίκους ενός νομού που δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα από όποια θέση και αν κατέχει να τον αμαυρώνει με ανύπαρκτα συμβάντα, με ψευδείς ανακοινώσεις και ατεκμηρίωτα γεγονότα προς τιμήν της αναγνωσιμότητας.

Είναι αντιδεολογικο είναι κατακριτέο μόνο από εικασίες και ανώνυμα τηλέφωνα από κακοήθεις ανθρώπους να αναρτήσουμε ένα θέμα που δεν συνάδει με την ηθική υπόσταση των κατοίκων του νομού Γρεβενών ο οποίος έχει μάθει να συμβιώνει με την καφέ αρκούδα Σας συγχαίρω που είχατε την ευαισθησία και το θάρρος να διαψεύσετε το γεγονός στο έπακρο με τον δικό σας ειδικό τρόπο. Πιστεύω μετά από αυτό το γεγονός, η/ο όποια – όποιος δημοσιογράφος να είναι προσεκτικός στις δημοσιεύσεις του».

Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα

Η κα Μπουσιάκη επανέρχεται στο θέμα ανταπαντώντας και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τα όσα είχε αναφέρει στο email της η δημοσιογράφος της zougla.gr. Εξήγησε λοιπόν ξανά στον κ. Παγιαλάκη ότι:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Όντως στον Τύπο αρχικά διέρρευσαν πληροφορίες οι οποίες δεν ήταν ακριβείς και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο βγάλαμε και εμείς την ανακοίνωση, η οποία βέβαια δεν διαψεύδει το γεγονός αλλά το τοποθετεί στη σωστή του βάση.

Όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας, οι καταγγελίες προήλθαν την ίδια περίοδο από τρεις διαφορετικές πλην ανώνυμες πηγές και για το λόγο αυτό στείλαμε την επιστολή στο δασαρχείο και στους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση. Μάλιστα εδώ και λίγες μέρες έχει καταθέσει και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σχετικά με το ζήτημα.

Έστω και εάν ισχύει τελικά το γεγονός, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι μία τέτοια πράξη μπορεί να χαρακτηρίζει το σύνολο των κατοίκων μίας περιοχής. Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε και εσείς, οι κάτοικοι του νομού Γρεβενών συμβιώνουν χρόνια τώρα με την αρκούδα.

Η δική μου μοναδική ένσταση αφορούσε μόνο στην αντιπαράθεσή σας με την κ. Ηλιοπούλου, ακριβώς επειδή έκανε ρεπορτάζ και με παρότρυνε να βγάλω την ανακοίνωση η οποία θα αποκαθιστούσε την αλήθεια. Επειδή γνωρίζω το δημοσιογραφικό της ήθος και την ευαισθησία της σε περιβαλλοντικά ζητήματα, θεώρησα πως θα έπρεπε να αποκατασταθεί η αλήθεια».

Όμως ο κόπος της κας Μπουσιάκη ήταν μάταιος. Ο κ. Παγιαλάκης, είχε βγάλει ήδη τα συμπεράσματα του γι’ αυτό και τόνιζε με μαύρα γράμματα ολοκληρώνοντας το ενυπόγραφο κείμενο του με την εξής φράση: «Επομένως το συμβάν δεν έχει γίνει, δεν έχουν στοιχεία τεκμηρίωσης, συνεπώς οι εμπλεκόμενοι είναι μεγάλοι συκοφάντες. Να επιληφθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας».

Τελικά τι;

Ο λόγος που μας αναγκάζει να κάνουμε αυτή την εκτενέστατη αναφορά σε αυτή την αντιπαράθεση είναι ένας και μοναδικός αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται σε κάθε περιστατικό δημοσιοποίησης κακοποίησης ζώου, είτε αυτό ανήκει στην ήμερη είτε στην άγρια πανίδα και σε κάθε θέμα που αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Οι ντόπιοι παράγοντες ειδικά σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον βάζουν πάνω απ’ όλα τα χρήματα και προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο το πρόβλημα, ή τους δράστες γείτονες, γνωστούς, φίλους κ.ά. για να μη δυσφημιστεί η περιοχή τους και χάσουν τις εισπράξεις.

Ενδεχομένως η ανώνυμη καταγγελία να μην επαληθευθεί ποτέ και μακάρι να είναι ψευδής για να μην αποδειχτούμε τόσο φριχτοί και κάφροι εμείς οι κάτοικοι αυτής της χώρας, όχι ειδικά οι Γρεβενιώτες. 

Εμείς όμως οφείλαμε να της δώσουμε τη διάσταση που της αξίζει αναπαράγοντας την είδηση από τα τοπικά site που ασχολήθηκαν πρώτα με το θέμα ακόμα και αν γινόμαστε δυσάρεστοι.

Προσπαθώντας να εξακριβώσουμε τι είναι αληθές και τι όχι ψάξαμε το θέμα όσο μπορούσαμε γι’ αυτό και καταργήσαμε – μόλις αντιληφθήκαμε την υπερβολή και τα λανθασμένα στοιχεία που αναπαρήγαγαν άλλοι – την πρώτη δημοσίευση μας που έγινε 23:43 στις 19 Φεβρουαρίου 2011 με τίτλο «Έφαγαν αρκούδα» καθώς τα όσα ανέφεραν εκεί οι συνάδελφοι του best.gr  δεν είχαν σχέση με τα όσα πραγματικά έγιναν. Την επόμενη μέρα προχωρήσαμε σε νέα ανάρτηση αφού είχαμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα. Γι’ αυτό και παροτρύναμε τους αρμόδιους να παρέμβουν. Να βγάλουν ανακοίνωση να πουν τι πραγματικά ξέρουν.

Τα εγκλήματα, που γίνονται σε βάρος των ζώων, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι υπαρκτά, φριχτά, αποδεδειγμένα (τις περισσότερες φορές) και διαρκώς επαναλαμβανόμενα. Οι δράστες όμως ελάχιστες φορές τιμωρούνται. Τα εγκλήματα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να μην έχουν άμεσα σε μας συνέπειες. Είναι βέβαιο όμως ότι θα έχουν στις ζωές των παιδιών μας.

Διαβάστε επίσης: 
«Κτηνωδία: ρεβεγιόν με κρέας αρκούδας στα Γρεβενά» Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

«Ερευνάται η υπόθεση λαθροθηρίας αρκούδας» Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης