Ένας χρυσαετός αλμπίνο βρέθηκε στις 7 Οκτωβρίου- λίγο μετά την καταιγίδα που είχε πλήξει την περιοχή- στο Μεσολόγγι από τον caretaker της Ορνιθολογικής και εθελοντή του Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Νίκο Νούλα. Από εκείνη την ημέρα αυτός ο σπάνιος χρυσαετός φ
φιλοξενείται και δέχεται την περίθαλψη των μελών του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Anima».

Όπως αναφέρεται στο site του Συλλόγου, πρόκειται για νεαρό λευκιστικό χρυσαετό, που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Προς το παρόν, γίνονται όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και οι ειδικοί θα αποφασίσουν για την διαχείρισή του, όταν ανακτήσει τις δυνάμεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρυσαετός αλμπίνο είναι εξαιρετικά σπάνιος, δεδομένου ότι ακόμη και ο κοινός χρυσαετός έχει συμπεριληφθεί στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και γι’ αυτό αποτελεί προστατευόμενο είδος.

Η σημερινή του κατανομή περιορίζεται σε ορισμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, στην οροσειρά της Πίνδου μέχρι και τη Στερεά, καθώς και σε ελάχιστες θέσεις της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Από τα νησιά απαντάται στην Κρήτη και πιθανόν στη Σύρο.

Το είδος φωλιάζει κυρίως σε βράχια, σε υψόμετρο 800 με 2.000 μέτρα, αλλά και σε δέντρα (π.χ. στο δάσος της Δαδιάς). Τρέφεται με πουλιά, θηλαστικά μικρού και μεσαίου μεγέθους, ερπετά, καθώς και ψοφίμια, ειδικά τον χειμώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, ο αναπαραγόμενος πληθυσμός των χρυσαετών εμφανίζει μειωτικές τάσεις, με σοβαρότερη απειλή τη λαθροθηρία, με σκοπό την ταρίχευση. Άλλη αιτία είναι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που προορίζεται για άλλα ζώα. 

Πηγή φωτο: wild-anima.gr
Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης