Βροχή διαττόντων αστέρων απόψε

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016, 09:47
Βροχή διαττόντων αστέρων απόψε
Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, η επόμενη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και θα κορυφωθούν απόψε και τα χαράματα του Σαββάτου.

Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Κύπρου, αν και παραδοσιακά η καλύτερη παρατήρησή του γίνεται από το νότιο ημισφαίριο.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Κύπρος, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν από την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα.

Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Αρχικά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοΐδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ η δεύτερη (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: philenews.com

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016, 10:18