Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond έστειλε στη zougla.gr την παρακάτω ανακοίνωση αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο του ναυαγίου.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο Τύπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής του ναυαγίου του Sea Diamond στα νερά της όμορφης Καλντέρας της Σαντορίνης, ύστερα από συνεχόμενους αγώνες από τους Θηραίους πολίτες για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου, ύστερα από δεκάδες υποσχέσεις πολιτικών που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ύστερα από πολλές δηλώσεις επιστημόνων και τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της ανέλκυσης του ναυαγίου το συντομότερο δυνατό, είμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο και ζητάμε ακόμη από την πολιτεία να εφαρμόσει επιτέλους το αυτονόητο:

Την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προηγούμενή του κατάσταση πριν το ναυάγιο του Sea Diamond και την προστασία της δημόσιας υγείας με κάθε δυνατό τρόπο. Ζητάμε ακόμη από την πολιτεία να εφαρμόσει το άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά και τους νόμους που πρέπει να ισχύουν για όλους, όπως τον 2881/2001, που λέει ότι ”Ο Ρυπαίνων Πληρώνει”.

Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση του ναυαγίου του Sea Diamond σήμερα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ναι, μέχρι και σήμερα η θάλασσά μας είναι καθαρή, και θέλουμε να την διατηρήσουμε καθαρή. Αλλά η περιοχή του ναυαγίου σύμφωνα και με τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες είναι μέτρια ρυπασμένη.

Επάνω από την περιοχή του ναυαγίου κανένας μας δεν θα πήγαινε να κολυμπήσει, αφού καθημερινά αναδύονται στην επιφάνεια αρκετά λίτρα πετρελαιοειδών και πισσωδών καταλοίπων.

• Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της απορρύπανσης στην περιοχή συλλέγει καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, 30 έως 60 λίτρα πισσωδών καταλοίπων που αναδύονται συνεχώς από το ναυάγιο. Τέτοια κατάλοιπα πετρελαιοειδών φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες:

Τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την απορρύπανση, τα πετρελαιοειδή διαχέονται μακριά από το πλωτό φράγμα που τελικά κρίνεται ανεπαρκές.

Η διάβρωση του ναυαγίου έχει ξεκινήσει και σίγουρα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όπως έγινε και με κάθε άλλο ναυάγιο στο παρελθόν.

 
 Ναυάγιο Adrea Doria: 1956                1961                                2006

Μέσα στο ναυάγιο συνεχίζουν να παραμένουν περισσότεροι από 300 τόνοι πετρελαιοειδών, όπως καύσιμα, λιπαντικά και λάδια μηχανής, περισσότερα από 2.500 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών, όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, περισσότερα από 400 κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά άλλα χημικά, όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις.

Όλα αυτά συνεχίζουν να απειλούν την υγεία μας και το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, αφού στη χειρότερη περίπτωση που έχουμε σπάσιμο του κουφαριού και διολίσθησή του από τα 120 μέτρα που βρίσκεται κρεμασμένο, στα 280 μέτρα βάθος που έχει ο βυθός σε εκείνο το σημείο, θα προκαλέσει σίγουρα οικολογική και καταστροφή για το νησί με πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία των κατοίκων του νησιού.

-Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν πως μοναδικός τρόπος αποτροπής της επικείμενης πιθανότατης περιβαλλοντικής καταστροφής και των βαρύτατων συνεπειών της είναι η ανέλκυση του ναυαγίου.

– Η Καλντέρα της Σαντορίνης ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και μία κλειστή θαλάσσια περιοχή σε μορφή λεκάνης, με ασθενή θαλάσσια ρεύματα, που δεν βοηθούν τη φυσική δυνατότητα ”αυτοκαθαρισμού” της.

Ποιος λοιπόν θα αναλάβει την ευθύνη των καταστροφικών συνεπειών που, επιστημονικώς τεκμηριωμένα, θα έχει η παραμονή του ναυαγίου του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης;
Ποιος θα μπορεί να κάνει κάτι, όταν η κατάσταση σε βάθος χρόνου γίνει μη αναστρέψιμη;
Ποιος θα χρεωθεί τότε το κόστος;
Ποιος θα λογοδοτήσει για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας, του Ελληνικού Συντάγματος και των κανόνων του Διεθνούς Κώδικα Ναυσιπλοΐας;
Ποιος πολιτικός θα λογοδοτήσει για τις επιλογές του, φροντίζοντας πάντα να καλύπτεται πίσω από τη βουλευτική του ασυλία;

Μήπως για άλλη μια φορά η υπόθεση θα κλείσει χωρίς να φταίει κανένας (ίσως μόνο ο γιαλός που ήταν στραβός…), έχοντας για άλλη μια φορά πληγώσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την υγεία μας αλλά την εθνική μας υπερηφάνεια να λεγόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ!

Λυπούμεθα οικτρά και με συναισθήματα προδοσίας συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε μέχρι να ανελκυσθεί το ναυάγιο του Sea Diamond από την όμορφη και μοναδική Καλντέρα της Σαντορίνης. Μέχρι να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το σύνθημα:

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ !!!
Μετά τιμής,

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond Sea Diamond».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ακόμη ένα έγγραφο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών με θέμα «Μία μικρογραφία του ναυαγίου που βιώνει σήμερα η Ελληνική Κοινωνία»

Διαβάστε επίσης: Δεν διαπιστώνεται ρύπανση από τη βύθιση του Sea Diamond
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 12:34

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης