Φερτά υλικά από τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος επλήγη από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», έχουν δημιουργήσει νησίδα στον Παγασητικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», σε ημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρουσία Δημήτρη Κουρέτα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» όσο και από τη συνεχή και άγνωστο για πόσο ακόμη, εισροή υδάτων από τη λίμνη Κάρλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία κάλυψε την ημερίδα, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής. Καθηγητές του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις εισηγήσεις τους σημείωσαν επίσης την ανάγκη επιστημονικής επιτήρησης των επιπτώσεων στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς λόγω της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων ο Παγασητικός δέχτηκε απόβλητα (αγροτικά, βιομηχανικά κλπ), ενώ σε ημερήσια βάση πλέον δέχεται 700.000 κυβικά μέτρα νερού από την Κάρλα.

Μπάζα από τον Θεσσαλικό Κάμπο, που δημιούργησαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, έχουν σχηματίσει νησίδα στον Παγασητικό Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Σκόρδας, μιλώντας για το «Χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων Daniel και Elias στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου» σημείωσε την ανησυχία του για την «εισβολή της Κάρλας» και μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών και τη συνεχή περιβαλλοντική παρακολούθηση του κόλπου.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής, Ν. Νεοφύτου τόνισε πως μέχρι σήμερα «το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές» και πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις» στον Παγασητικό, επισημαίνοντας, όμως, την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό» είπε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί συνολική λύση, σε Κάρλα και Παγασητικό με ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κανείς δεν αποκλείει πλέον την επανάληψη έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης