Κάθε χρόνο η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, ενώ χιλιάδες τόνοι από αυτά τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες, με το 70% να επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές. Η διαφύλαξη των ελληνικών θαλασσών, πηγή ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, κουλτούρας και οικονομίας, κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ.

Στην προσπάθεια για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του οικοσυστήματος των ελληνικών θαλασσών, η COSMOTE αναλαμβάνει τη νέα περιβαλλοντική πρωτοβουλία COSMOTE BLUE με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Η πρωτοβουλία ξεκινά με την απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ξεκινά με δράσεις καθαρισμού στις περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης, οι οποίες έχουν επιλεγεί λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πλαστικής ρύπανσης σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δράσεις περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού από τα σκάφη επαγγελματιών ψαράδων που συμμετέχουν στο δίκτυό της «Εναλεία». Μετά τη συλλογή τους, τα απορρίμματα και τα πλαστικά οδηγούνται για ανακύκλωση και υπεύθυνη διαχείριση, καθώς μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν να επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Μέσα από την πρωτοβουλία, που αποτελεί μια νέα μακροχρόνια δέσμευση της COSMOTE και συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δεσμεύσεων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, αναμένεται να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού, μέχρι και το 2025. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι περισσότεροι από 52 τόνοι από αυτούς θα στόχος είναι να μετατραπούν σε νέα ανακυκλωμένα προϊόντα, όπως κάλτσες, μπουφάν, παπούτσια ακόμη και έπιπλα.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις 200 και πλέον επαγγελματιών ψαράδων σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων. 

Η ρύπανση στη Μεσόγειο και τις Ελληνικές Θάλασσες

Μεταξύ των διαφόρων τύπων απορριμμάτων που ρυπαίνουν  τον βυθό μας, οι πλαστικές σακούλες κυριαρχούν. Αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που εντοπίζονται, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Δυστυχώς, μόνο το συγκλονιστικά χαμηλό ποσοστό της τάξεως 1-3% των παραγόμενων πλαστικών σακουλών ανακυκλώνονται.

Τα απορρίμματα  δυστυχώς δεν συλλέγονται, αλλά εναποτίθενται παράνομα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε παράνομες χωματερές, με αυξημένες πιθανότητες να διαρρεύσουν σε ποτάμια και στη θάλασσα.  Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει στις χωματερές, λόγω δυσκολιών στη συλλογή και τη διαχείριση αποβλήτων, ενώ το 6% εκτιμάται πως τελικά διαρρέει στο περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων

Το γενικό πλαίσιο στο πως επηρεάζουν τα μικροπλαστικά τον άνθρωπο είναι ακόμα υπό συζήτηση καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μικροπλαστικών στο αίμα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά, πολλαπλές μελέτες αναφέρουν πως η εισαγωγή μικροπλαστικών στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Κάθε δράση κατά της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών αποτελεί μια νέα προσπάθεια για τη διασφάλιση ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για τις γενιές του σήμερα, αλλά και του αύριο. Με σταθερή δέσμευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική ευθύνη, η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναδεικνύει την ανάγκη για συλλογική δράση απέναντι στην προστασία του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης