Η ατμοσφαιρική ρύπανση που οφείλεται στις δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία προκάλεσε το κλείσιμο σήμερα χιλιάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, όπως και στη γειτονική της Μαλαισία.

Στην Ινδονησία πυρκαγιές κατακαίουν τροπικά δάση της Σουμάτρας, όπως και του Βόρνεο. Η Τζακάρτα έχει κινητοποιήσει για την κατάσβεσή τους περίπου 9.000 πυροσβέστες και στρατιώτες με την συνδρομή ελικοπτέρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι πυρκαγιές αυτού του είδους μαίνονται κάθε χρόνο στο αρχιπέλαγος αυτό, φέτος πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της ιδιαίτερα μακράς και έντονης ξηρασίας. Καθώς 3.280.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί από την αρχή της χρονιάς, οι φετεινές πυρκαγιές χαρακτηρίζονται οι χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά τις ιδιαίτερα καταστροφικές φωτιές του 2015.

Σήμερα διαπιστώθηκε επιδείνωση της ποιότητας του αέρα σε σημείο που να χαρακτηριστεί “πολύ κακή για την υγεία” σε ορισμένες περιοχές της γειτονικής Μαλαισίας, σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη.

Η πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ βρέθηκε σήμερα καλυμμένη από ένα παχύ νέφος ρύπων και σχεδόν 1.500 σχολεία υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη Μαλαισία, επηρεάζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων της Μαλαισίας παρουσιάζει την ίδια ώρα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το νέφος αυτό. Σύμφωνα με τις αρχές, τα νοσοκομεία έχουν δεχθεί πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από ξηροδερμία και ερεθισμούς στα μάτια.

Από την πλευρά τους οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων στην επαρχία Ριάου, στην Σουμάτρα, και περίπου 1.300 σχολικών ιδρυμάτων στην κεντρική επαρχία Καλιμαντάν, στο Βόρνεο.

Η έλλειψη ορατότητας προκάλεσε επίσης το κλείσιμο 7 αεροδρομίων στο Βόρνεο, το νησί που μοιράζονται η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι, ανακοίνωσε το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών. Πτήσεις στην περιοχή αυτή είχαν ήδη ακυρωθεί ή υποχρεωθεί να αλλάξουν πορεία.

Ο καπνός αυτός απειλεί επίσης την υγεία πολλών εκατοντάδων ουρακοτάγκων, όπως και την φυσική τους κατοικία, προειδοποίησε εξάλλου μια ένωση προστασίας των ζώων αυτών.

Την Δευτέρα η ινδονησιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 185 ανθρώπους με την υποψία της πρόκλησης πυρκαγιάς στο αρχιπέλαγος.

Την ίδια ώρα και στην Σιγκαπούρη επιδεινώθηκε η ποιότητα του αέρα φτάνοντας σε επίπεδα που κρίνονται επιβλαβή για την υγεία και ένα λευκό νέφος έχει καλύψει τον ορίζοντα.

Η επιδείνωση αυτή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλεί ανησυχία στους διοργανωτές του Grand Prix της Σιγκαπούρης, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει από την Παρασκευή ως την Κυριακή.

Αυτές ανακοίνωσαν χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες ότι η ενδεχόμενη παρουσία την Κυριακή το βράδυ κατά τη διάρκεια των νυχτερινών αγώνων “ενός νέφους” συμπεριελήφθη στα θέματα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου τους έκτακτης ανάγκης.

Το γραφείο τουρισμού της Σιγκαπούρης γνωστοποίησε επίσης ότι οι θεατές θα μπορούσαν να προμηθευτούν μάσκες για να προστατευθούν από την ρύπανση, αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, και ότι θα παρασχεθεί βοήθεια σε όποιον αισθανθεί αδιαθεσία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Today.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης