Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις Γούβες, στην καρδιά του συγκεκριμένου δήμου στην Κρήτη, το εντυπωσιακό φαράγγι της Αγίας Αναστασίας εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, αφού τόνοι από μπάζα έχουν καλύψει ακόμη και τις πηγές – τον Κόλυμπο και την Κρύα Βρύση – που πριν από μερικά χρόνια ανάβλυζαν νερό. Στο φαράγγι υπήρχαν και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία σήμερα έχουν χαθεί.
Ο μικρός αυτός φυσικός παράδεισος, σήμερα, έχει μετατραπεί σε μια… κόλαση. Τα μπάζα και τα απορρίμματα σε κάποια σημεία όχι μόνο το έχουν καταστρέψει αλλά έχουν κάνει και τη διάσχιση του εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.
Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς του Δήμου Γουβών ανησυχούν για τη διατήρηση και την προστασία αυτού του θησαυρού της φύσης, ο οποίος «πληγώνεται» μέρα με τη μέρα. Οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει έως τώρα έχουν πέσει στο κενό.
Έτσι μέχρι σήμερα το φαράγγι της Αγίας Αναστασίας θάβεται κάτω από τόνους μπάζων, με τη σπάνια πανίδα και χλωρίδα να εξαφανίζεται σε ανησυχητικό βαθμό. «Σήμερα δυστυχώς οι υδάτινοι πόροι του φαραγγιού έχουν καταστραφεί από τα μπάζα και τη δραστηριότητα των λατομείων πάνω από την περιοχή. Υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση.
Η εναπόθεση των υλικών από τα λατομεία θα έπρεπε να έχει σταματήσει από καιρό. Όμως, τώρα τα ίχνη των λατομείων βρίσκονται σε κάθε σημείο της περιοχής. Σε κάθε βροχόπτωση κατεβαίνουν λασπόνερα και φερτά υλικά από τα λατομεία και καλύπτουν την κοίτη του φαραγγιού, με αποτέλεσμα αυτή να έχει υπερυψωθεί ως και 2,5 μέτρα.
Γι’ αυτή την κατάσταση είχαν γίνει καταγγελίες πριν από δύο χρόνια περίπου» τονίζει η κ. Βασιλική Αλεξάκη, η οποία είναι μέλος του φορέα Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη για το περιβάλλον».
Θα μπορούσε να είναι κίνητρο για τουρισμό αλλά και για διασκέδαση. Την άποψή της καταθέτει και η κ. Πόπη Μπαξεβάνη, η οποία είναι μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας και δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Η κ. Μπαξεβάνη επισημαίνει ότι στις παρυφές του φαραγγιού υπήρχε ένα σπήλαιο, το οποίο πια έχει καταστραφεί, αφού είναι πλέον μπαζωμένο. «Το φαράγγι -όπως εξηγεί- θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Η διαδρομή του είναι πολύ βατή για περίπατο, ακόμη και για οικογένειες, αρκεί να καθαριστεί και να σημανθεί.
Ο καθαρισμός του είναι μια διαδικασία πολύ εύκολη και εξαιρετικά οικονομική. Δε χρειάζεται σημαντική επέμβαση. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα ακόμα φυσικό αξιοθέατο για τους τουρίστες. Θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς της περιοχής μας».
Πηγή: εφημερίδα Τόλμη