Το πρώτο προσχέδιο μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας για το Κλίμα που θα μπορούσε να επικυρωθεί στα τέλη του έτους ήταν ο καρπός των κλιματικών συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας. Δύο μήνες μετά την “Έκκληση της Λίμα για Κλιματική Δράση” και τρεις εβδομάδες μετά το τελικό ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας που απεφάνθη ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απάτη, ο νέος κύκλος των κλιματικών συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή 194 κρατών ξεκίνησε με ένα θετικό βήμα.

Στόχος είναι η επικύρωση από τη Διάσκεψη για το Κλίμα του Παρισιού, το Δεκέμβριο του 2015, μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας πάνω σε μέτρα διατήρησης της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στο επίπεδο των δύο βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο περσινές κλιματικές εκθέσεις, αυτή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και εκείνη της αμερικανικής κυβέρνησης, παρείχαν αδιάψευστες επιστημονικές αποδείξεις για τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες, ακραίοι καύσωνες, πλημμυρικά φαινόμενα και πολύ ισχυρές καταιγίδες εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιόδους που ακολούθησαν την τελευταία εποχή των Παγετώνων που έληξε πριν από 12.000 χρόνια.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στα χρονικά από το 1880. Χωρίς την άμεση λήψη μέτρων, οι ακραίες κλιματικές μεταβολές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με γεωμετρική πρόοδο.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει επιτευχθεί μια σύγκλιση σε θέματα όπως η διατήρηση των δασών και η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο θεωρείται βέβαια ότι η Γη θα μετατραπεί σε “καζάνι” που βράζει εάν εξακολουθήσουμε να καταναλώνουμε ορυκτά καύσιμα με τους τρέχοντες ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες μελέτες προβλέπουν ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα τις κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνουν ορατά σε όλο τον πλανήτη πριν από το 2050 εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη και τα κράτη στη ζώνη του ισημερινού υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι δύο βαθμοί Κελσίου θα απειλήσουν την ίδια τους την ύπαρξη. Άλλοι ανησυχούν ότι η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα πάνω από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο είναι καταδικαστική.

Τα θετικά μηνύματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η ανακοίνωση της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ότι οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης απέδωσαν καρπούς θεωρήθηκε ως “μάννα εξ ουρανού”. Τη συνάντηση άνοιξε ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος, Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, ο οποίος θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στη σχετική επιτυχία της διάσκεψης της Λίμα.

Επίσης, οι αναλυτές κάνουν λόγο για διάθεση επίτευξης συμφωνίας και συμβιβασμών εκ μέρους των βασικών ομάδων χωρών που συμμετείχαν στις συνομιλίες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών (OPEC), τα νησιωτικά κράτη και οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Το τελικό κείμενο των 86 σελίδων περιλάμβανε και άλλα θέματα διαπραγμάτευσης, αλλά το σημαντικότερο, καλύπτει όλα τα στοιχεία μιας πλήρους συμφωνίας που θα μπορούσε να διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κυότο: αντιμετώπιση, προσαρμογή, χρηματοδότηση, τεχνολογία και υποδομές.

Προτού φτάσουμε στο Παρίσι, οι διαπραγματευτές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συναντίληψης παρακάμπτοντας τις αντικρουόμενες εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν ζητήματα μακράς διαφωνίας ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις ανεπτυγμένες χώρες: μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα, κλιματικές χρηματοδοτικές ροές, τιμολόγηση άνθρακα, μεταφορά τεχνογνωσίας.

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης