Μόλις δύο εβδομάδες έπειτα από ένα προηγούμενο παρόμοιο επεισόδιο, η Ισπανία βρίσκεται σήμερα ξανά αντιμέτωπη με ακραία ζέστη με το θερμόμετρο να αναμένεται να δείξει έως και 44 βαθμούς, όπως ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

“Ο καύσωνας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρός σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου και στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων. Οι 38 ή 40 βαθμοί θα ξεπεραστούν σε μεγάλες περιοχές της χώρας και οι 42 ή 44 βαθμοί σε περιοχές της Ανδαλουσίας (νότια) ή στο Αραγκόν (Αραγωνία), στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Aemet, σε μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Aemet, οι θερμοκρασίες παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές τη νύχτα από Κυριακή έως Δευτέρα. Τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) το θερμόμετρο έδειχνε 33,1 βαθμούς στην περιοχή Οσούνα, στην επαρχία της Σεβίλλης (νότια).

Χώρα της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ισπανία έχει συνηθίσει στους καύσωνες– ειδικά στο νότο– αλλά τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι σφοδρότεροι, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ένα επεισόδιο σφοδρού καύσωνα σημειώθηκε ήδη πριν από δύο εβδομάδες και ένα άλλο στα τέλη Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Απρίλιο στην ηπειρωτική Ισπανία με 38,8 βαθμούς, επίπεδο που ταιριάζει στον μήνα Ιούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν άμεσα τον θάνατο περισσότερων από 350 ανθρώπων και συνέβαλαν στην αύξηση άνω του 20% των θανάτων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης