Δεν είναι μόνο η μόλυνση της θάλασσας που σκοτώνει τα ζώα που ζουν στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Πλέον ο θόρυβος είναι μία από τις αιτίες θανάτου των μεγάλων θηλαστικών.

Πολλοί μπορεί να απορούν, αλλά οι θάλασσες είναι πλέον “γεμάτες” δυνατούς ήχους:  από τα μηχανήματα άντλησης πετρελαίου, τα μεγάλα πλοία, τα σόναρ, όπως αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει το «Διεθνές Ταμείο για την ευημερία των ζώων» (IFAW), η ηχορρύπανση της θάλασσας ταλαιπωρεί τις γκρι φάλαινες κοντά στο Σάκχαλιν, καθώς και όλα τα άλλα θηλαστικά, αφού δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους άρα και να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες, απαραίτητες για την επιβίωσή τους.

Σε πολλές περιοχές, οι ρύποι αυξάνονται αντί να μειώνονται και θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στο μέλλον και αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα πολλά είδη θα εξαφανιστούν.

Και όπως λέει ο Ρόμπι Μάρσαλ, διευθυντής του IFAW: «Η ανθρωπότητα πραγματικά πνίγει τα θαλάσσια είδη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φάλαινες διαφόρων ειδών, όπως οι γαλάζιες και οι humpback, παράγουν ήχους χαμηλών συχνοτήτων που μπορούν να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα, ενώ τα δελφίνια και οι οδοντωτές φάλαινες βγάζουν ήχους υψηλών συχνοτήτων για να εντοπίζουν τα θηράματά τους.

Ο θόρυβος από τις μηχανές και τις προπέλες των πλοίων παράγουν πληθώρα συχνοτήτων, οι οποίες παρεμβαίνουν τόσο στις χαμηλές, όσο και τις υψηλές συχνότητες των θηλαστικών και έτσι δεν μπορούν να εντοπίσουν την τροφή τους. Το ναυτικό σόναρ είναι υπεύθυνο για μαζικούς θανάτους των θαλάσσιων κητών, καθώς τα κάνει να υποφέρουν.

Το WDCS, που μελετά φάλαινες και δελφίνια, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ οι αναφορές του IFAW δεν είναι οι πρώτες, αλλά δεν θα είναι και οι τελευταίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα, όμως δεν λύνεται. Αντίθετα διαιωνίζεται, καθώς, όπως επισημαίνει η έρευνα του BBC, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα είναι μέρος της σύγχρονης οικονομίας και αδιαφορούν για την επιβίωση των θηλαστικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης