Ο μεγαλύτερος πίθηκος Gigantopithecus blacki, ο οποίος είχε ύψος περίπου 3 μετρά και ζύγιζε τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από γορίλα, ο γνωστός σε όλους «Κινγκ Κονγκ» σύμφωνα με τους επιστήμονες έζησε στην Κίνα.

Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ο λόγος, αλλά και η χρονολογία που εξαφανίστηκε ο Κινγκ Κονγκ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην παλαιοντολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο Γερμανο-Ολλανδός παλαιοντολόγος G.H.R. Ο von Koenigswald είδε για πρώτη φορά τον Gigantopithecus blacki πριν από περίπου έναν αιώνα από μεγάλα δόντια, τα οποία πουλήθηκαν ως φαρμακευτικά «κόκαλα δράκου» σε φαρμακείο του Χονγκ Κονγκ.

Στη νότια Κίνα, συνολικά έχουν ανακαλυφθεί σε σπηλιές και μέσα σε ιζήματα εδάφους περίπου 2.000 απολιθωμένα δόντια και τέσσερα οστά γνάθων από το εξαφανισμένο είδος του Γιαγαντοπίθηκου.

Απολιθώματα που έριξαν φως στα αίτια θανάτου του Gigantopithecus, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονες της Αυστραλίας και της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal, ανέφερε ότι το τεράστιο φυτοφάγο πιθηκοειδές εξαφανίστηκε πριν από 295.000 με 215.000 χρόνια, λόγω της δυσκολίας του να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ο γιγάντιος πίθηκος εμφάνισε χρόνιο στρες και μειώθηκε σταδιακά ο αριθμός του, μέχρι που τελικά εξαφανίστηκε εντελώς.

Αξιοσημείωτο είναι, πως αυτό το πελώριο θηλαστικό τρέφονταν κυρίως με φρούτα, φλοιούς και κλαδιά δέντρων.

Μπορεί ο Gigantopithecus να μην ζούσε σε σπηλιές, αλλά τα οστά και τα δόντια του εκτιμάται ότι ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια, λόγω των τρωκτικών που τα μετέφεραν εκεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης