Κουρουμπλής: Καμία μελέτη για τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 19:08
Κουρουμπλής: Καμία μελέτη για τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό
"Δεν υπάρχει μελέτη για τις τσούχτρες", παραδέχεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφορικά με την τεράστια αύξηση του πληθυσμού τους στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν!

Ο κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω του φαινομένου αυτού για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι κάτι παραπάνω από ορατός με δεδομένο τη μη ύπαρξη έως τώρα αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισής του.

Τα δίχτυα, η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και η πιλοτική τοποθέτηση πλωτού φράγματος, αποτελούν μέχρι στιγμής τα μοναδικά κατασταλτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής απαντώντας στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνει ότι η προ μηνός σύσκεψη «με γνώμονα την ανάκαμψη και την προστασία των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται» από την αύξηση των μεδουσών απέβη άκαρπη.

«Συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου πέραν της ανασκόπησης όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα σε όλα τα επίπεδα, διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται επί του παρόντος μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο.

Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου, δεδομένου ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της μορφολογικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 19:11