Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση

Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο συντελείται για 28 χρόνια χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια λύση, καταγγέλλει στη «Ζούγκλα» η Σοφία Σταυροπούλου.

Πρόκειται για τον αγωγό λυμάτων στο Καλλιάνι Γορτυνίας ο οποίος κατασκευάστηκε το 1988. Ο συγκεκριμένος αγωγός, όπως λέει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα από το 2000 άρχισε κάποια στιγμή να εκβάλει τα λύματα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μέσα σε αυτές τις εκτάσεις συγκαταλέγεται και ο ελαιώνας της καταγγέλλουσας η οποία τον χρησιμοποιούσε για να μπορεί να εξασφαλίζει εισόδημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτή η μόλυνση όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλά. Ασθένειες σε εργάτες γης, ακατάλληλα μέρη για καλλιέργειες και μολυσμένα προϊόντα είναι κάποια από αυτά. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων η κα Σταυροπούλου, μέχρι σήμερα, παρόλο που η ίδια με την οικογένειά της έχουν κάνει προσπάθειες να λύσουν το θέμα και να σταματήσει επιτέλους αυτή η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η Πολιτεία τους έχει κάνει “μπαλάκι”. « Έφτασαν ακόμα και σε σημείο να μας πουν…. Ε και τι έγινε, λύματα είναι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όλες οι καταγγελίες, όλες οι οχλήσεις, οι αλληλογραφίες, χάθηκαν στην γραφειοκρατία και έπεσαν πάνω σε αιρετούς οι οποίοι δεν έσκυψαν πάνω από το πρόβλημα αλλά το αγνόησαν. Σήμερα κάποιοι από αυτούς  έχουν το θάρρος και ζητούν εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

Τι κι αν υποσχέθηκαν πως το πρόβλημα θα λυθεί, τι κι αν έταξαν στην κα Σταυροπούλου αποζημίωση, όλα ήταν για το θεαθήναι. Τίποτε δεν έγινε έτσι ώστε κάτι να καλυτερέψει.

Η κα Σταυροπούλου μιλώντας στη «Ζούγκλα» καταγγέλλει ευθέως τον πρώην δήμαρχο Γορτυνίας Ιωάννη Γιαννόπουλο αλλά και τον νυν δήμαρχο, Ευστάθιο Κούλη. Ευθύνες επιρρίπτει επίσης στον πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη και στον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Και για τους δύο υποστηρίζει πως ήταν ενήμεροι για την περιβαλλοντική ζημιά της ευρύτερης περιοχής. « Αντί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να κλείσει ο αγωγός, τιμώρησαν με πρόστιμο 500 ευρώ την ημέρα τον Δήμο Γορτυνίας. Δηλαδή με 180.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα που θα πρέπει να πληρώνει ο δήμος. Επίσης στα ποινικά δικαστήρια ο νυν δήμαρχος δεν εμφανίστηκε. Τιμωρήθηκε αρχικά και τώρα περιμένουμε την έφεση», λέει μεταξύ άλλων.

Δείτε όλα όσα κατήγγειλε στη «Ζούγκλα» η κα Σταυροπούλου:

 

 

 

Tι απαντούν οι εμπλεκόμενοι

 H «Zούγκλα» επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Ευστάθιο Κούλη, ο οποίος ανέφερε πως «Αυτά τα πρόστιμα έχουν ανακληθεί, έχει γίνει προσφυγή από τον Δήμο. Έχουν γίνει οι κατάλληλες προσφυγές στο διοικητικό εφετείο και έχει δικαιωθεί πλήρως ο δήμος. Τα πρόστιμα δεν αφορούν μόνο το τώρα, αφορούν σε βάθος χρόνου. Σε ό,τι αφορά την οριστική λύση του προβλήματος, έχει ενταχθεί σε έργο ολικής λύσης, πάμε προς τη δημοπράτησή του.  Από τα 23 χρόνια με αφορούν μόνο τα 4, εκ των οποίων τα 2 εν μέσω κορωνοϊού. Η εξέλιξη ήταν θεαματικότατη. Πρόκειται για  διαστρέβλωση πραγματικών γεγονότων».

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα ο οποίος ανέφερε ότι: Στον οικισμό Καλλιάνι υπάρχει ένας αγωγός ο οποίος στέλνει λύματα. Εμείς ως υπηρεσία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος κάναμε παρέμβαση και επιβάλαμε στον δήμο Γορτυνίας 15.000 ευρώ πρόστιμο το μήνα τα οποία βεβαιώνονται. Παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο επιβάλλεται και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει διασφαλίσει χρήματα για να κάνει βιολογικό καθαρισμό για διάφορους  οικισμούς της περιοχής δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες. Εμείς βάσει νόμου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να του επιβάλουμε πρόστιμο.

Επόμενη επικοινωνία μας ήταν με τον Διευθυντή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Μαντζουράνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Υπάρχει ένας αγωγός λυμάτων, του οποίου στην άκρη δεν υπάρχει εγκατάσταση επεξεργασίας , δηλαδή τα λύματα πηγαίνουν στο περιβάλλον, στο δάσος. Αυτό ρυπαίνει την περιοχή, έχουμε και αναλύσεις από τον αγωγό και αποδεικνύεται ότι υπάρχει ρύπανση. Επί 11 χρόνια βάζαμε πρόστιμο και βγάλαμε απόφαση να σφραγιστεί ο αγωγός, η οποία απόφαση όμως πρέπει να εφαρμοστεί από τον Δήμο. Για να κλείσει ο Δήμος τον αγωγό πρέπει να βρει και τι θα κάνει με τα λύματα, αν απλά τον κλείσει τα λύματα θα πάνε μέσα στο χωριό. Όσο ο Δήμαρχος δεν εφαρμόζει την απόφαση σφράγισης «τρώει» 500 ευρώ πρόστιμο την ημέρα. Έχουν εγκριθεί και τα χρήματα ώστε να φτιάξει βιολογικό καθαρισμό.

Τέλος, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, όμως η επικοινωνία μας δεν κατέστη δυνατή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης