Το πετροχελίδονο είναι το ταχύτερο πουλί στη Γη αφού καθώς έχει ανακηρυχθεί επίσημα από τους επιστήμονες ο παγκόσμιος πρωταθλητής των αιθέρων.

Το πτηνό αυτό μπορεί να πετά συνεχόμενα επί δέκα μήνες χωρίς καμία στάση και όλον αυτόν τον καιρό να κοιμάται και να τρώει εν πτήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κανένα πουλί δεν μπορεί να συναγωνισθεί το πετροχελίδονο στο πέταγμα καθώς δεν υπάρχει άλλο είδος που μπορεί να μείνει τόσο πολύ καιρό στον αέρα χωρίς να προσγειωθεί.

Όσο ζουν πετούν επτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης μετ’ επιστροφής

Καθώς το πετροχελίδονο ζει έως 20 χρόνια, συνολικά στη διάρκεια της ζωής του πετά επτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης μετ’ επιστροφής. Όσο βρίσκεται στον αέρα τρέφεται με έντομα ενώ προσγειώνεται μόνο για να γεννήσει. Γεννάει μία φορά το χρόνο (Απρίλη-Μάη) δύο με τρία λευκά αβγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς. Τα νεαρά πουλιά μπορούν να πετάξουν μετά από 37-56 μέρες, χωρίς να ξαναγυρίσουν στη φωλιά.

Το πετροχελίδονο, γνωστό επίσης ως μαυροσταχτάρα ή μαυροσταχτούρα είναι ένα συνηθισμένο στην Ελλάδα πουλί κι εμφανισιακά μοιάζει με το χελιδόνι, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πουλιών. Έχει χρώμα σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο. Η ουρά είναι κοντή και διχαλωτή, ενώ οι φτερούγες είναι μακριές σε σχήμα δρεπανιού και φαίνονται τεντωμένες και άκαμπτες όταν πετά. Τα πόδια της είναι δυσανάλογα κοντά, σε σχέση με τα μεγάλα φτερά της, και δεν την ευκολύνουν να απογειωθεί από επίπεδες επιφάνειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Άντερς Χέντενστρεμ, είχαν προσαρτήσει ένα μικροσκοπικό αισθητήρα γεωεντοπισμού σε 13 πουλιά και τα παρακολούθησαν επί μια διετία. Έτσι, οι ερευνητές γνώριζαν πότε τα πετροχελίδονα βρίσκονταν στον αέρα και πότε κατέβαιναν στη γη.

Πετούν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 160 χιλιόμετρα την ώρα

Αυτά τα πουλιά μπορεί να ζυγίζουν μόνο λίγα γραμμάρια όμως σύμφωνα με την Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια, πιστεύεται ότι πετάνε με ταχύτητα που ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα ενώ στρίβουν και γέρνουν το σώμα τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναζητώντας έντομα.

Μάλιστα, τα πετροχελίδονα περνάνε τόσο πολύ χρόνο πετώντας, που οι παρατηρητές στην αρχαιότητα πίστευαν ότι είχαν τις φωλιές τους στον ουρανό, κρυμμένες κάπου μέσα στα σύννεφα.

Περνά μόνο δύο μήνες του χρόνου στη γη

Όπως αποδείχθηκε, περνά μόνο δύο μήνες του χρόνου στη γη, στη βόρεια Ευρώπη, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του και τον υπόλοιπο χρόνο πετάει, μεταναστεύοντας κυρίως στην Αφρική. Μερικά πουλιά μπορεί να προσγειώνονται για λίγες ώρες κάποιο βράδυ, αλλά και αυτά περνούν το 99,5% του δεκαμήνου στον αέρα. Για παράδειγμα ένα πετροχελίδονο, από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι τον Απρίλη του 2022, ξεκουράστηκε μόνο 4 νύχτες τον Φεβρουάριο. Τον επόμενο χρόνο δεν διέκοψε τη πτήση του παρά μόνο για δύο ώρες!

Ερώτημα παραμένει πού βρίσκουν την ενέργεια για τόσο μακρινά ταξίδια και πώς συνδυάζουν την πτήση με τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνες κοιμούνται στον αέρα για 40 λεπτά την ημέρα, και μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά. Κάθε μέρα, την αυγή και το δειλινό, για άγνωστο λόγο, τα πετροχελίδονα ανεβαίνουν σε μεγάλα ύψη, δύο έως τριών χιλιομέτρων, αλλά την υπόλοιπη μέρα πετάνε πιο χαμηλά.

Ένα αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης αυτών των πουλιών στη μεταναστευτική διαδρομή τους είναι η Λιβερία, όπου κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια πετροχελίδονα μαζεύονται για να κυνηγήσουν τερμίτες – ένα μοναδικό θέαμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης