Τη θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στον Αξιό, το Νέστο και τον Αλιάκμονα επιβεβαίωσαν δειγματοληψίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μόλυνση στους ποταμούς και τις κοίτες τους οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αστικά και βιομηχανικά λύματα που ρίχνουν επιτήδειοι και στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον και το οικοσύστημα των περιοχών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του ΑΠΘ έκαναν δειγματοληψίες νερού σε οκτώ σταθμούς του διακρατικού Αξιού, την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου 2008, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι σταθμοί «βρίσκονται σε μέτρια οικολογική κατάσταση». Η λεκάνη του Αξιού που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους επιβαρύνεται με απόβλητα που ρίχνουν στον ποταμό εργοστάσια και βιομηχανίες από τα γειτονικά Σκόπια, καθώς επίσης και από αστικά λύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στο Νέστο, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δειγματοληψίες νερού σε ένδεκα σταθμούς που βρίσκονται στη λεκάνη απορροής του ελληνικού τμήματος του ποταμού τον Ιούνιο του 2008. Η ποιότητα του νερού στους σταθμούς δειγματοληψίας που βρίσκονταν στον κύριο ρου του ποταμού βρέθηκε κυρίως κακή, ενώ στους σταθμούς που βρίσκονταν σε παραποτάμους βρέθηκε πολύ καλή ή καλή.

Στo πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Οικολογική ποιότητα και διαχείριση υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής» το καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες και στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αλιάκμονα, η οποία βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία και καταλαμβάνει έκταση 7.133,87 km2. Η ποιότητα των ρεόντων υδάτων βρέθηκε από «Πολύ κακή» (Γκιόλι, Τάφρος 66) έως «Καλή» (Κοκκινιά, Πλατανιά). Στο Βενέτικο και στην Αγία Βαρβάρα η ποιότητα των νερών είναι «Κακή» και στους υπόλοιπους σταθμούς «Μέτρια». Ειδικότερα, η ποιότητα στους σταθμούς που βρίσκονται στον κύριο ρου του ποταμού ήταν κατά κύριο λόγο «Μέτρια» προς «Καλή». Σε ό,τι αφορά στην αφθονία των ζώων σε κάθε σταθμό, οι μέγιστες τιμές παρατηρήθηκαν στην Πλατανιά και στην Παναγιά και οι ελάχιστες στο Βενέτικο και στην Τάφρο 66».

Τα συμπεράσματα των παραπάνω ερευνών θα ανακοινωθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και 28 Σεπτεμβρίου 2008 στο ΑΠΘ σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Βιοεπιστημών και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης