Νέους ορίζοντες στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας ανοίγει η έρευνα του Αμερικανού Γκάρυ Στρόμπελ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Ο Στρόμπελ και η ομάδα του ανακάλυψαν έναν μύκητα που μπορεί να μετατρέπει την κυτταρίνη, το δομικό συστατικό των φυτών σε αέριους υδρογονάνθρακες, που χρησιμοποιούνταν ως βιοκαύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο μύκητας Gliocladium roseum

Αν και η ανακάλυψη έγινε τυχαία, εάν εφαρμοστεί θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση στον τομέα της ενέργειας, καθώς η μέχρι τώρα παραγωγή βιοκαυσίμων απαιτούσε μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού και σόγιας ως πρώτης ύλης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ελλείψεις σε τρόφιμα και φυσικούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκάρυ Στρόμπελ εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να εντοπίσει φυτά του περιέχουν μικροοργανισμούς χρήσιμους για τον άνθρωπο. Μάλιστα το 1993 είχε ανακαλύψει έναν μύκητα που χρησιμοποιήθηκε για την Παρασκευή του αντικαρκινικού φαρμάκου «Taxol».

Όταν ο Στρόμπελ και η ομάδα του βρίσκονταν στο τροπικό δάσος της Παταγονίας, ανακάλυψαν εντελώς τυχαία στο εσωτερικό ενός δέντρου του είδους Ulmo, τον μύκητα Gliocladium roseum, τον οποίο και εξέθεσαν σε έναν άλλο πολύ ισχυρό μύκητα, τον Muscodor albus. Με έκπληξη παρατήρησαν ότι ο μύκητας του δέντρου ήταν πολύ πιο ισχυρός και καθώς εξουδετέρωνε τον άλλο μύκητα, παρήγαγε ένα αέριο. Όταν μελέτησαν τη σύνθεση του αερίου ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για υδρογονάνθρακες και παράγωγά τους.

Θα χρειαστεί αρκετός καιρό έως ότου οι επιστήμονες μπορέσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες βιοκαυσίμων με αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης