Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Μια ιδιαίτερη παράμετρο, στο πολυετές σήριαλ της αξιοποίησης του τεράστιου χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θέτουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, και ενώ όπως φαίνεται έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια δεν θα αργήσει η στιγμή που θα μπουν στον χώρο οι πρώτες μπουλντόζες.

Το θέμα δεν είναι άλλο από τι μέλλει γενέσθαι με τα πολλές δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως γάτες και σκύλους, αλλά και άγρια ζώα όπως νυφίτσες και σκαντζόχοιρους, που έχουν βρει καταφύγιο εδώ και πολλά χρόνια στον -φιλόξενο για αυτά ελλείψει της εντατικής ανθρώπινης παρουσίας- χώρο του πρώην αεροδρομίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αρχές και προς τον κάθε υπεύθυνο, καθώς όπως είναι φυσικό λύση στο πρόβλημα των -σύμφωνα με εκτιμήσεις- 300 περίπου ζώων που διαβιούν εκεί δεν είναι δυνατόν να δώσουν μόνοι τους οι εθελοντές, και καλεί τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Η Ομοσπονδία με επιστολές της ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα την αρμόδια εταιρεία, την Πολιτεία και τους όμορους Δήμους, λαμβάνοντας σε πρώτη φάση την κατανόηση τους για το ζήτημα, και κάποιες πρώτες προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η τύχη των ζώων θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν, προτού ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Το zougla.gr βρέθηκε μαζί με εθελοντές στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, και παρακολουθήσαμε τη διάσωση ορισμένων γατιών, καθώς το ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι να μειωθεί, το κατά δύναμειν, ο αριθμός των ζώων που παραμένουν στον χώρο. Όπως μας είπαν οι εθελοντές και τα μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, αποτελεί μεγάλη ανάγκη να σκύψουν όλοι οι αρμόδιοι πάνω από το πρόβλημα, προκειμένου η έναρξη του πολυαναμενόμενου έργου, να μην προκαλέσει «παράπλευρες απώλειες»…

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στο πρώην αεροδρόμιο:

 

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο Νατάσσα Μπομπολάκη που με δικές της ενέργειες αναδείχτηκε το ζήτημα, αναλύει το πρόβλημα στο zougla.gr και ταυτόχρονα δηλώνει αισιόδοξη από την ανταπόκριση που είχε από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο., ότι με τη συμμετοχή όλων θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ώστε να διασωθούν τα ζώα.

Ακούστε τις δηλώσεις της:

 

Η θέση της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε.

Το zougla.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικόν Α.Ε Νανά Σπυροπούλου, η οποία μας ανέφερε ότι αφενός θα αργήσει ακόμα ο καιρός που θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις, αφετέρου ότι με συνεργασία και άλλων φορέων, θα γίνει ότι είναι εφικτό προκειμένου να μην υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα τόσο για τα αδέσποτα, όσο και για τα άγρια ζώα που βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο.

Μάλιστα, η Ελληνικόν Α.Ε. προτίθεται να αναλάβει τα ιατρικά και άλλα έξοδα που θα προκύψουν από τη διαδικασία της μεταφοράς τους -πιθανότατα σε ασφαλές σημείο στην ίδια έκταση-, όταν αυτό θα κριθεί απαραίτητο. 

Σύντομα μάλιστα, θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζώων στον χώρο, ενώ όπως τόνισε, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τις φιλοζωικές οργανώσεις ώστε «να γίνει ότι είναι απαραίτητο για να μην κινδυνέψει κανένα ζωό».

Δείτε φωτογραφίες από την αυτοψία του zougla.gr:

Απέναντι από το πρ. αεροδρόμιο, δεκάδες γάτες σιτίζονται από τους εθελοντές:

Οι φιλόζωοι έπιασαν δύο γάτες, προκειμένου να τις παραδώσουν για υιοθεσία. Φυσικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τις διασώσουν όλες…

Στα… ερείπια του πρώην αεροδρομίου, ο φακός μας συνάντησε έναν φιλόζωο ο οποίος με ειδική άδεια σιτίζει καθημερινά τα ζώα που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης