Σχετικά με το νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τα ζώα, η φιλοζωική οργάνωση που διακρίνεται για τις διασώσεις αδέσποτων ζώων, Alma Libre, αναφέρει τα εξής:

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν λίγες ημέρες κι είναι αναμενόμενα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των φιλοζωικών συζητήσεων. H Ομάδα Διάσωσης ζώων Alma Libre Hellenic Animal Rescue έχει ως αντικείμενο ενασχόλησης την διάσωση ζώων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ζωής ή είναι εγκλωβισμένα σε επικίνδυνα σημεία. Ταυτόχρονα δεν ασχολούμαστε ως ομάδα -λόγω έλλειψης χρόνου εν μέσω ατελείωτων περιστατικών- με στειρώσεις αδέσποτων. Συνεπώς εκ πρώτης όψης κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι το νέο νομοσχέδιο δεν μας αφορά, οπότε τι μας νοιάζει εμάς κι αν ψηφιστεί κι αν δεν ψηφιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά και δεν είναι έτσι.

Αφενός μεν διότι ως ομάδα είχαμε συμμετάσχει στην αρχική δημόσια διαβούλευση (https://bit.ly/3uQGAkx) που είχε οργανώσει η Περιφέρεια Αττικής καταθέτοντας προτάσεις για ζητήματα που άπτονται της διάσωσης ζώων αυτής καθαυτής που θα θέλαμε να περιλαμβάνονται και να υπάρχουν προβλέψεις στο νέο νομοσχέδιο.

Αφετέρου δε, διότι όπως μπορεί κανείς να δει ιδίοις όμμασι στα στατιστικά μας (https://bit.ly/3w99JaS) άνω του 50% των περιστατικών στα οποία έχει ανταποκριθεί η ομάδα μας αφορούν αδέσποτα ζώα τα οποία είτε παγιδεύτηκαν σε επικίνδυνα σημεία είτε τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν βαριά, ενώ πολύ λίγα περιστατικά αφορούν δεσποζόμενα ζώα, τα οποία είτε χάθηκαν κι αναζητούνταν είτε εγκλωβίστηκαν σε δυσπρόσιτα κι επικίνδυνα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπερασματικά λοιπόν:

1) Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων στους δρόμους μας αφορά σαν ομάδα και μάλιστα άμεσα. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, τα δεσποζόμενα ζώα σε ελάχιστο βαθμό αποτελούν δυνητικό αντικείμενο διάσωσης. Αντίθετα, τα αδέσποτα ζώα που ζουν έξω στο δρόμο είναι εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό, κι αυτά είναι που μας απασχολούν για διασώσεις.

2) Για να κινδυνεύουν λιγότερο και λιγότερα ζώα λοιπόν, πρέπει ο πληθυσμός τους να ελεγχθεί. Ο μοναδικός νόμιμος και πολιτισμένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της στείρωσής τους. Κι επειδή τα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά αποδεδειγμένα και διαπιστωμένα αποτελούν προϊόν των δεσποζόμενων, ο μόνος τρόπος (μιας και το φιλότιμο δοκιμάστηκε ήδη κι απέτυχε) είναι μέσω της στείρωσης όχι απλώς κι αυτών, αλλά κυρίως αυτών.

Στα πλαίσια αυτά, και παρόλο που το νέο νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο και σαφώς επιδέχεται βελτιώσεων σε πολλά σημεία, θεωρούμε ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το στηρίζουμε.

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης