Οι άνθρωποι και τα ζώα με λευκό δέρμα κινδυνεύουν από τραυματισμό του δέρματος λόγω έκθεσης στον ήλιο. Τα ζώα χωρίς τρίχωμα ή αυτά με αραιό τρίχωμα είναι, επίσης, επιρρεπή. Περισσότερο ευαίσθητες είναι οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνότερα στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα αυτιά, η μύτη, το δέρμα γύρω από τα μάτια και η ράχη.

Κάποια ζώα αρέσκονται στο να ξαπλώνουν ανάσκελα και να απολαμβάνουν τη ζέστη του ήλιου. Αυτή η συνήθεια εκθέτει το δέρμα της κοιλιακής χώρας, το οποίο διαθέτει, συνήθως, αραιό τρίχωμα, στις ακτίνες UV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ζώα με λευκό δέρμα ή αραιό τρίχωμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στον ήλιο. Τέτοια είναι ζώα των φυλών DogoArgentino, whitebulldog, Dalmatian, boxer, whippet, beagle, λευκές γάτες ή γάτες με λευκές περιοχές τριχώματος. Το αραιό και κοντό τρίχωμα επιτρέπει στις ακτίνες UV να περνούν στο δέρμα τραυματίζοντάς το. Γι’ αυτό τα ζώα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σκιερά μέρη ιδίως της ώρες της ημέρας, τις οποίες ο ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Ζώα με μεγάλη ευαισθησία ίσως χρειαστούν προστασία με τη μορφή αδιάβροχου αντιηλιακού με SPF τουλάχιστον 30. Για αναβάσεις σε βουνά, όπου η ακτινοβολία είναι εντονότερη, χρειάζεται η χρήση t-shirts και καπέλων.

Σε περίπτωση πρόκλησης εγκαύματος, το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό μέρος το συντομότερο δυνατό. Η εφαρμογή ψυχρής κομπρέσας ίσως ανακουφίσει τα αρχικά συμπτώματα. Σε περίπτωση σοβαρού βαθμού εγκαύματος, πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας καθώς είναι πιθανό να χρειαστεί τοπική αγωγή με κορτιζονούχα σκευάσματα. Σε περίπτωση δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί αντιμικροβιακή θεραπεία.

Παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν απώλεια τριχών (αλωπεκία) μπορεί να προδιαθέσουν στο ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από δέρμα όπως τα χειρουργικά τραύματα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Στα ζώα, το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί οξεία φλεγμονή του δέρματος με φαγούρα ή πόνο. Συχνά, τα εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προ-καρκινικές καταστάσεις ή και σε καρκίνο του δέρματος όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στις λευκές γάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: vetmenow.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης