Ανησυχείτε κάθε φορά που η ΕΜΥ εκδίδει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων γιατί ο σκύλος σας «τρέμει» τις καταιγίδες και τους κεραυνούς; Μια από τις προκλήσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ένας ιδιόκτητης σκύλου είναι και ο φόβος του αγαπημένου του κατοικίδιου για τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα.

Αν με την πρώτη αστραπή ο σκύλος σας τρέμει, γαυγίζει, γρατζουνά την πόρτα στην προσπάθεια του να βγει έξω, πηγαινοέρχεται ανήσυχος μέσα στο σπίτι, ψάχνει ένα μέρος για να κρυφτεί ή στην κυριολεξία τα κάνει πάνω του τότε σίγουρα έχετε ένα φοβισμένο ζωάκι που χρειάζεται βοήθεια για να ξεπεράσει τον φόβο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα σε άρθρα που δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας παραθέτουμε τις επικρατέστερες. Να θυμάστε βέβαια ότι, όπως και με όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή συμπεριφοράς, απαιτείται χρόνος και υπομονή.

Δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Προσπαθήστε να ηχομονώσετε όσο καλύτερα γίνεται τον χώρο σας ή τον χώρο που βρίσκεται ο σκύλος σας κλείνοντας καλά πόρτες και παράθυρα. Ανοίξτε το ραδιόφωνο ή κάποια άλλη συσκευή για να του αποσπάσετε την προσοχή και να μειώσετε την ένταση του ήχου της καταιγίδας και των βροντών που φτάνει στα αφτιά του. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας επιλέξει από μόνος του να κρυφτεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος που τον κάνει να νιώθει ασφάλεια ενισχύστε αυτή την συμπεριφορά. ‘Η δημιουργείστε μόνοι σας ένα μέρος όπου μπορεί να λειτουργήσει ως κρυψώνα και παροτρύνεται το ζωάκι σας να πάει εκεί. Δώστε του λιχουδιές όσο είναι ήρεμο για να συσχετίσει το συγκεκριμένο μέρος με κάτι θετικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποσπάστε του την προσοχή

Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι ή επαναλαμβάνοντας κάποιες ασκήσεις βασικής υπακοής. Μπορεί να μην καταφέρετε να κρατήσετε το σκύλο σας σε ηρεμία για μεγάλο χρονικό διάστημα αν τα φαινόμενα της καταιγίδας ενταθούν αλλά κάθε φορά που προσπαθείτε ο χρόνος αυτός θα αυξάνεται.

Δοκιμάστε κάποιο προϊόν φερομόνης

Η φερομόνη είναι η ορμόνη που παράγει η σκυλίτσα κατά την γέννα των μικρών της και έχει την ιδιότητα να δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας στα κουταβάκια. Στο εμπόριο πλέον υπάρχουν προϊόντα φερομόνης σε διάφορες μορφές π.χ. κολάρα, σπρέι, μηχανήματα πρίζας που υπόσχονται να δημιουργήσουν την αίσθηση ασφάλειας στο σκύλο σας. Οι απόψεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα διίστανται καθώς δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα σε όλους τους σκύλους. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Αλλαγή Συμπεριφοράς – Θετική συσχέτιση

Προσπαθήστε να εκθέσετε τον σκύλο σας στις συνθήκες που του δημιουργούν φόβο και άγχος σταδιακά. Αγοράστε ένα cd με ήχους από καταιγίδα και κεραυνούς. Ξεκινήστε εκθέτοντας τον ζωάκι σας σε ένα επίπεδο θορύβου που δεν του προκαλεί φόβο, επιβραβεύεστε με λιχουδιές ή ένα παιχνίδι την ηρεμία του και αρχίστε να αυξάνεται την ένταση του ήχου καθώς συνεχίζεται να του δίνεται κάτι ευχάριστο. Σε περίπτωση που δείτε σημάδια άγχους ή φόβου στο ζωάκι σας σταματήστε. Επαναλάβετε την διαδικασία ξανά από χαμηλότερα επίπεδα θορύβου. Σταδιακά ο σκύλος σας θα αρχίσει να συσχετίζει τον ήχο που του προκαλούσε φόβο στο παρελθόν με κάτι καλό. Είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και ίσως χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή καθώς η λάθος εφαρμογή της μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Σε περίπτωση που τα σημάδια άγχους και φόβου του σκύλους σας είναι πολύ έντονα και παρόλη την προσπάθεια σας δεν υπάρχει βελτίωση συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Ίσως χρειαστεί να δοθεί στον σκύλο σας κάποια φαρμακευτική αγωγή με χαλαρωτικά ή ηρεμιστικά χάπια. Προσοχή, η συγκεκριμένη οδός πρέπει να ακολουθηθεί μόνο καθ’ υπόδειξη του κτηνίατρου σας και μόνο σε περιπτώσεις που η συμπεριφορά του σκύλου σας είναι ακραία και εκθέτει τον εαυτό του ή τους άλλους σε κίνδυνο καθώς τα φάρμακα μπορεί να έχουν διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην τιμωρείται το σκύλο σας για αυτή την συμπεριφορά. Η τιμωρία μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση αυξάνοντας τον φόβο του. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις ιστοσελίδες www.humansociety.org και www.dogwork.com.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης