Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ήττα της από τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση της από το κόμμα, έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου, το βράδυ της Πέμπτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση αν έδωσαν αρκετό χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε: «Όπως ξέρετε από τη δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση μέχρι που πήραμε την απόφαση της αποχώρησης. Τους προβληματισμούς μου τους εξέφρασα στα όργανα. Η μόνιμη θεωρία περί υπονομευτών και εσωτερικού εχθρού που αντί να λαμβάνει υπόψη την κριτική για το τι πηγαίνει λάθος στοχοποιούσε έναν εσωτερικό εχθρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το γιατί δεν ανέλαβε τις θέσεις που της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Είναι γεγονός πως υπήρξε ένα αποτέλεσμα εκλογικό απολύτως σεβαστό. Υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά. Ήταν λογικό κανείς να πει ότι θα περιμένω να δω το στίγμα που θα δώσει. Να λάμβανα μια θέση όπως τομεάρχης Οικονομικών και να ακούσω αυτά που είπε στον ΣΕΒ για τα εργασιακά, ότι οι εργαζόμενοι δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή».

Ερωτώμενη σχετικά με το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, η πρώην υπουργός Εργασίας, σημείωσε: «Υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως της εργασίας που για εμάς είναι πυρηνικής σημασίας. Έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο είναι ανησυχητικό φαινόμενο».

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των εσωτερικών εκλογών έκανε επιλογή μη παρέμβασης. Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πορεία που εγώ θα τιμώ πάντα. Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που υποχωρούν από τις γραμμές τους και για λόγους ύφους και ήθους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται οι αποχωρήσαντες ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες», τόνισε πως: «Είναι αντιφατικό. Αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα παίρναμε τις προνομιακές θέσεις που μας προσέφερε. Εγώ είμαι χρόνια σ’ αυτό το χώρο από όλες τις πιθανές πλευρές. Είναι κάπως προκλητικό ένας άνθρωπος που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος να λέει ότι το κάναμε για τις καρέκλες».

Όσο για το γιατί δεν ανέλαβε θέση ευθύνης στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ίδια δήλωσε: «Αυτά τα περί ομάδας Αχτσιόγλου τα λέγατε εσείς. Εγώ έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί να δίνω μάχες κατά της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Θα είμαι παρούσα. Δεν θεωρώ ορθό ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ η επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα συνδέονταν τα δύο ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα.

Η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θέλει πάρα πολλή δουλειά, θα προκύψει από κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Θα ήταν εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τη διαδικασία. Θα προκαταλάμβανα μια συλλογική διαδικασία. Τα περί του νέου φορέα, θα τα δούμε με το νέο φορέα. Ως προς το όνομα οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα. Βάζουμε μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, αλλά και τα εργασιακά, λειτουργίας του κράτους και παραγωγικό μοντέλο.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τέτοια σοβαρή έκφραση της αντίθετης άποψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας έχει εισέλθει σε φάση πλήρους μετάλλαξης και απομάκρυνσης από τις θέσεις και τις αξίες της Αριστεράς, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε, «από την δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει δημόσια τοποθέτηση μέχρι να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας», ενώ τόνισε ότι η ίδια εξέφρασε τις διαφωνίες της εντός των οργάνων του κόμματος.

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σεβαστό και υπενθύμισε ότι ήταν η πρώτη που πήρε τηλέφωνο τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την νίκη του και του έδωσε συγχαρητήρια. Ωστόσο, υπήρχαν και επιφυλάξεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί, γιατί δεν μίλησε πολιτικά την προεκλογική περίοδο, είπε.

Φανταστείτε να λάμβανα μία θέση και την επομένη να άκουγα τον κ. Κασσελάκη να λέει αυτά τα ανήκουστα που είπε για τα εργασιακά στον ΣΕΒ. Πώς θα έπρεπε να τοποθετηθώ για το ζήτημα;, είπε στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης