Δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γιώργος Φλωρίδης στην πρώτη του ομιλία, χθες Παρασκευή, στην Ολομέλεια της Βουλής, πέτυχε –μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους – ένα εντυπωσιακότατο …αυτογκόλ.

Ο πάλαι ποτέ υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι πλέον ένας από τους 19 εξωκοινοβουλευτικούς που ανέλαβε Υπουργείο στην παρούσα κυβέρνηση και δη το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην πρώτη του ομιλία, υπέπεσε σε ένα σημαντικότατο ατόπημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα λαμβάνοντας απόσταση από τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας με τα λεγόμενα του, ζήτησε ουσιαστικά να απολογηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένη διάταξη του ποινικού κώδικα, την οποία ωστόσο είχε περάσει η Ν.Δ. και αφορούσε στο ακαταδίωκτο των τραπεζιτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή: «Υπάρχουν ζητήματα στον Ποινικό Κώδικα, τα οποία πρέπει να τα επαναρυθμίσουμε. Η απιστία δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση. Δηλαδή αυτοί που διαπράττουν απιστία, πρέπει να κάνουν μήνυση στον εαυτό τους. Αυτό εσείς το κάνατε στον Κώδικα του 2019. Επίσης στα ζητήματα της απάτης πρέπει να έχουμε δίωξη αυτεπάγγελτα. Αυτά θα τα επαναφέρω. Πρέπει να αποκαθάρουμε τον Ποινικό Κώδικα από διατάξεις οι οποίες είναι περίεργες. Προστατεύουν συγκεκριμένους. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε. Έχει πολύ δουλειά εκεί να κάνουμε. Ο ελληνικός λαός δικαίως διαμαρτύρεται διότι σου λέει ότι εγώ με το παραμικρό οδηγούμαι σε ένα δικαστήριο ενώ κάποιοι άλλοι πως καταφέρνουν και τη γλιτώνουν; Επειδή αναφερθήκατε στις Τράπεζες κ. Φάμελλε, θέλω να σας πω το εξής: Υπήρχε ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα που καθιστούσε αδίκημα την τοκογλυφία των τραπεζών. Ξέρετε πότε περιέργως εξαφανίστηκε το άρθρο αυτό από τον ποινικό κώδικα; Στην αναθεώρηση που κάνατε το 2019. Δεν υπάρχει άρθρο για την τοκογλυφία των τραπεζών από τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και μιλάτε για την προστασία των δανειοληπτών».

Άμεση ήταν η απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, σχολίασε ιδιαίτερα καυστικά, τις δηλώσεις Φλωρίδη. «Ο νεόφερτος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή άδειασε τη διάταξη της ΝΔ στον ποινικό κώδικα η οποία κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία στον… ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας απλώς πως όποιος κάνει τα πάντα για μια υπουργική καρέκλα κάποια στιγμή εκτίθεται. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να αδειάσουν τον νέο τους υπουργό ή, καλύτερα, να αποδεχτούν τις μεθοδεύσεις τους που παραδέχτηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση», ανάφερε η ανακοίνωση.

Το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

Τι ακριβώς αφορά λοιπόν, το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών; Ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί αρχικά πριν από τέσσερα χρόνια, επί κυβενήσεως Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τι προέβλεπε ο ποινικός κώδικας πουείχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2019,λοιπόν,  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραβιάζοντας ωμά την αρχή της ισότητας και της ισονομίας (δηλαδή το άρθρο 4 του Συντάγματος), με φωτογραφική διάταξη αμνηστεύει τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν.

Σε ότι αφορά τον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε (άρ. 405) για τα αδικήματα της απιστίας ότι εφόσον ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και προκειμένου να συνεχιστεί ή να ασκηθεί μια νέα δίωξη θα έπρεπε να προηγηθεί έγκληση (μήνυση) του θύματος π.χ. από τη διοίκηση ενός φορέα ή από ιδιώτη κ.λπ. Αντίθετα, η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή για ποσά άνω των 120.000 ευρώ (π.χ. τράπεζες, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γηροκομείο κ.λπ.), παρέμενε ως αυτεπάγγελτη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών.

Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες υποθέσεις μικρής σημασίας μπορούσαν να απαλλάξουν από φόρτο τη Δικαιοσύνη, αλλά οι σοβαρές υποθέσεις απιστίας και ειδικότερα βλάβης του δημοσίου συμφέροντος εξακολουθούσαν να αποτελούν αρμοδιότητα του εισαγγελέα.

Αντιθέτως, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (που συστάθηκε επί Ν.Δ.) προέβλεπε την πλήρη κατάργηση του αυτεπάγγελτου. Εδώ ενέπιπταν όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου (εκτός από το στενό Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ). Οι αντιδράσεις υπήρξαν σφοδρές όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά κυρίως από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Τελικά, με τη νέα τροποποίηση, η φωτογραφική διάταξη της εκ προοιμίου αμνήστευσης των αδικημάτων που διαπράττουν στελέχη τραπεζών αποτυπώνει πλήρως τον αρχικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας και όλων εκείνων που είτε έλαβαν είτε έδωσαν, τα «θαλασσοδάνεια», τινάζοντας στον αέρα την οικονομία της χώρας.

Για την εν λόγω διάταξη είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της προηγούμενης Βουλής, ενώ υπήρξε και διαφοροποίηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Μπούγα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης