Αθήνα και Σκόπια έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, για το ποια από τις δύο πρωτεύουσες, θα στήσει πρώτη τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το «στοίχημα» του Νικήτα Κακλαμάνη
Προσωπικό στοίχημα με το χρόνο έχει βάλει ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, για την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο. Ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός πως στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, δεν υπάρχει μνημείο για τον άνθρωπο που μετέφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης, με την εκστρατεία του στην ανατολή, την ίδια ώρα που υπάρχει μνημείο, ακόμη και για τη … δραχμή.
Μέχρι το τέλος του 2008, την πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας, θα κοσμήσει, ο ύψους τριών μέτρων, μπρούτζινος ανδριάντας του έφιππου στον Βουκεφάλα, Μακεδόνα στρατηλάτη. Πρόκειται για έργο του αείμνηστου γλύπτη και ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά, που ολοκλήρωσε το 1972.
Η «οδύσσεια» ενός αγάλματος
Το 1993, στην εποχή των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και πολύ πριν οι γείτονες ανακαλύψουν τον Μέγα Αλέξανδρο και την κληρονομιά του, το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό τη Ντόρα Μπακογιάννη, αγόρασε τον ανδριάντα και το δώρισε στη συνέχεια στον δήμο Αθηναίων, προκειμένου τοποθετηθεί σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης.
Από τότε πέρασαν 15 χρόνια και ο έφιππος Μέγας Αλέξανδρος, παρέμεινε στην αυλή του εργαστηρίου του γλύπτη, που μετά το 2005 και το θάνατό του, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Μπενάκη.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αφού πληροφορήθηκε για τη τύχη του μπρούτζινου ανδριάντα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, να ξεκινήσουν ενέργειες για την επιλογή του καταλληλότερου χώρου, προκειμένου να τοποθετηθεί.
Αρχική σκέψη ήταν το πάρκο της Ριζάρειου, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά τελικά επελέγη για σημειολογικούς περισσότερο λόγους, η πλατεία Κοτζιά απέναντι από το δημαρχείο της ελληνικής πρωτεύουσας.
Πρόκειται εξάλλου για ένα σημείο, που καθημερινά διασχίζουν χιλιάδες περαστικοί, αλλά και τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ήδη τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το βάθρο και τον περιβάλλοντα χώρο έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι να βάλουν τα τεχνικά συνεργεία μπροστά.
Επιθυμία του Νικήτα Κακλαμάνη, είναι η τελική εικόνα να δένει απόλυτα με το χώρο, αλλά και τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δεν θα κρατάει στα χέρια δόρυ ή ασπίδα, αλλά ούτε και τα γκέμια του αλόγου.
«Πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο εκπολιτιστή και όχι κατακτητή» δηλώνει στη zougla.gr ο γιος του δημιουργού, Αλέξανδρος Παππάς, που υπενθυμίζει πως οι αρχαίοι Μακεδόνες πολεμιστές έζευαν τα άλογά τους, χωρίς χαλινάρια, προκειμένου να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα στις μάχες.
Από τον δήμο Αθηναίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γίνουν από τον χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας ή και του Μακεδόνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Θέλουν να προλάβουν την Αθήνα τα Σκόπια
Στο πλαίσιο της «αρχαιομακεδονικής» εθνογεννέσεώς τους, οι γείτονες ετοιμάζονται να στήσουν μεγαλειώδες μνημείο για τον Μακεδόνα στρατηλάτη και στη πρωτεύουσα της χώρας, μετά την πόλη Πρίλεπ όπου από το 1998 υπάρχει άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο συγκεκριμένος μπρούτζινος ανδριάντας, ύψους δύο μέτρων, προοριζόταν για … ντεκόρ στο ξενοδοχείο «Μακεδονικός Ήλιος» της πόλης. Τελικά μετά από πιέσεις του εθνικιστή δημάρχου, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συναίνεσε στην τοποθέτησή του στην κεντρική πλατεία του Πρίλεπ.
Στα αποκαλυπτήρια τότε, είχε παραστεί και ο σημερινός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφκσι, που περιστοιχιζόταν από νεαρούς ντυμένους αρχαίους Μακεδόνες πολεμιστές. Το απόλυτο κιτς.
Τον Μάρτιο του 2007, Ο δήμος Σκοπίων, προχώρησε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για την κατασκευή μνημείου για τον Μέγα Αλέξανδρο στην κεντρική πλατεία «Μακεδονίας» της πόλης, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει επιλεγεί το σχέδιο, αλλά τηρείται απόλυτη μυστικότητα ενόψει των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, για την ονομασία της γειτονικής χώρας.