Της Άντζελας Πεΐτση
Με δεδομένο τα 88 δισ. εκατομμυρίων ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το κράτος, η κυβέρνηση επιχειρεί να προβεί σε νέα ρύθμιση των παραπάνω οφειλών, προκειμένου να μπουν έσοδα στα ταμεία αλλά αφού «πρώτα ρωτήσει» τους δανειστές. Την πρόταση της ρύθμισης, προανήγγειλε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «από το Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλουμε να θέσουμε στους δανειστές είναι ένα νέο σύστημα δόσεων εξυπηρέτησης αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Κατά κοινή ομολογία η αποτυχία της προηγούμενης ρύθμισης αποτυπώνεται με γράφημα στη σελ. 21 της Έκθεσης του ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, απεντάχθηκε από την ρύθμιση το 52,2% των οφειλετών με ταυτόχρονη την κατακόρυφη μείωση εσόδων, που από 3,2 δις € έπεσε μόλις στα 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ερμηνείες οικονομικών κύκλων, η εν λόγω εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργού, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως η ρύθμιση θα έρθει μέσα στον Αύγουστο
Σύμφωνα με ερμηνείες οικονομικών κύκλων, η εν λόγω εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργού, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως η ρύθμιση θα έρθει μέσα στον Αύγουστο. Ωστόσο, εκφράζουν τους φόβους τους, για την πορεία των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει «αυτή η δήλωση» για τα έσοδα προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν υλοποιηθεί άμεσα. «Κάθε φορά που εξαγγέλλεται μία ρύθμιση, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι άμεσες αν αυτή δεν υλοποιηθεί γρήγορα. Καθότι κι αυτοί που οφείλουν και εκείνοι που δεν οφείλουν έχουν «συμφέρον» να περιμένουν μία νέα ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει υστέρηση στα δημόσια έσοδα, δηλαδή σε εφορίες και σε ασφαλιστικά ταμεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο zougla.gr.
«Η ασφυκτικά πιεσμένη αγορά «περιμένει και θέλει» μία νέα ρύθμιση, όπως ζητάει και το σύνολο των παραγωγικών φορέων. Ωστόσο, το πρόβλημα εστιάζεται –όπως δείχνει η εμπειρία- στο ό,τι κανείς δεν πρόκειται να πάει να καταβάλει ποσά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, περιμένοντας τη νέα ρύθμιση. Άρα, το ερωτηματικό που δημιουργείται είναι εύλογο: Τι θα γίνει αν δεν έρθει η ρύθμιση αυτή μέσα στις επόμενες ημέρες ή αν δεν δεχθούν οι δανειστές αυτή την πρόταση της Κυβέρνησης;»
Η αντιπολίτευση
Στη βάση της εξαγγελίας Κατρούγκαλου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Εξαγγελία του υπουργού για νέα ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». Την ερώτηση του κ. Βρούτση, δημοσιεύει το zougla.gr.
«Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όλων των ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η εξαγγελία αυτή από μόνη της, δημιουργεί νέα δεδομένα στο σύνολο της οικονομίας, καθώς εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα «προσδοκίας» νέας ρύθμισης, με παράλληλες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις τρέχουσες καταβολές των οφειλόμενων όσο και στα δημόσια έσοδα», υπογραμμίζει ο πρώην Υπουργός.
«Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή διόγκωση των ληξιπροθέσμων χρεών των ιδιωτών προς το δημόσιο, αλλά και την κατάρρευση της “πολλά υποσχόμενης” τελευταίας ρύθμισης, από την οποία έχουν απενταχθεί πάνω από το 50% των οφειλετών:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποια θα είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης που σχεδιάζετε (ιδίως, αριθμός δόσεων, ύψος επιτοκίου, ύψος εντασσομένων οφειλών);
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της ρύθμισης που εξαγγέλθηκε;
3. Πότε αναμένεται να υπάρξει η ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία;» ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, ο κ. Βρούτσης.
Οι παραγωγικοί φορείς
Βασίλης Κορκίδης στο zougla.gr: «Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία του κ. Υπουργού»
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, για το θέμα της νέας ρύθμισης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θα υποβάλλει ο Υπουργός Εργασίας στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, δήλωσε αποκλειστικά στο zougla.gr: «Είναι γεγονός ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν η καλύτερη και πιο αποδοτική ρύθμιση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι από τους περίπου 85.000 που αρχικά εντάχθηκαν, δυστυχώς 35.000 και πλέον έχουν βγει, λόγω αδυναμίας ταυτόχρονης καταβολής ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων».
«Είναι, επίσης, γεγονός ότι η σχετική ρύθμιση «χτύπησε» επάνω στην ακατανόητη άρνηση των θεσμών και στην επιμονή τους να σταματήσει να ισχύει και να γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι όροι της για τους λίγους τυχερούς που ακόμη υπόκεινται σε αυτήν.
Είναι αυτονόητο ότι εμείς θέλουμε μία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία θα είναι αντικειμενική, χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή υποκειμενικά κριτήρια, που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις αντίστοιχες δυνατότητες των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ Κορκίδης και συνέχισε: «Η ΕΣΕΕ ήδη από το 2012 έχει προτείνει ένα μόνιμο τρόπο διευθέτησης με την κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις και ακολούθως με την δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου».
«Η Κυβέρνηση έχει καθήκον να πείσει το κουαρτέτο να δεχτεί την πρόταση που έχουμε επανειλημμένως υποβάλλει για το δικαίωμα της «αποποίησης» του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου και να αποδεχθεί το διαχρονικό αίτημά μας. Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί στενά την πρωτοβουλία του κ. Υπουργού, ενώ θα συνεχίσει να επιμένει σε βελτιωτικές αλλαγές βάσει των προτάσεών της», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, καταλήγοντας στη δήλωσή του.
Κωστής Χαντζαρίδης: Ελάχιστη η πιθανότητα να δεχθεί την πρόταση της Κυβέρνησης, το ΔΝΤ
Ο Γεν. Γραμ. ΕΒΕΘ, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr υπογράμμισε: «Η πιθανότητα μίας νέας ρύθμισης, στο θέμα των οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το κράτος, κατ’ αρχήν λειτουργεί ανασταλτικά στους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι «με νύχια και με δόντια» προσπαθούν να κρατήσουν την παλιά τους ρύθμιση. Είτε αυτή αφορά στις 100 δόσεις είτε σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση έχουν μπει και προσπαθούν να διατηρηθούν. Από την άλλη, δε διευκρινίζεται καθόλου από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας κάτι που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, πως η πιθανότητα να γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή, από το ΔΝΤ, έχει ελάχιστες πιθανότητες.
»Έζησα, προσωπικά, τις διαπραγματεύσεις κατά στο χρονικό διάστημα αναφορικά με το θέμα των προηγούμενων ρυθμίσεων και ξέρω πόσο δύσκολα αποδέχεται το ΔΝΤ και οι Θεσμοί, τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Μας θεωρούνε «φύση» ασυνεπείς, γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε διατηρήσει καμία ρύθμιση, παραγνωρίζοντας πως οι ρυθμίσεις είχανε βγει στα μέτρα του Υπουργείου και όχι στα μέτρα της οικονομίας». Και κατέληξε: «Ουσιαστικά αυτό το οποίο θα πρέπει να ξέρουνε οι οφειλέτες είναι πως όσοι μπορούν να διατηρηθούν εν ζωή, τηρώντας την υφιστάμενη ρύθμιση και πολύ περισσότερο τη ρύθμιση των 100 δόσεων, να την κρατήσουν «ως κόρη οφθαλμού». Αυτό το οποίο θα προκύψει, κατά την προσωπική μου άποψη, σε ποσοστό κατά 90% θα είναι δυστυχώς «χειρότερη».