«Οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν». Με αυτή τη φράση «κάρφωσε» τους προκατόχους του ο νέος πλέον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής – παράδοσης στο κτήριο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Για όσους είχαν τα αυτιά τους ανοιχτά ήταν ξεκάθαρο ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης θα εφαρμόσει αυτά που δεν πρόλαβε να κάνει το 2021, όταν απομακρύνθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος για τις φωτιές του καλοκαιριού κατά την διάρκεια των οποίων είχε καεί η Εύβοια και μεγάλο μέρος της Βορειοανατολικής Αττικής. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας ότι «η εποχή άλλαξε κι είμαστε πίσω» θέλοντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από σήμερα κιόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να βρει και τα κατάλληλα «εργαλεία» για να κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή αξιωματικούς που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις ιδέες του και που πολλές φορές, εκτός από τον σχεδιασμό τους, προχωρά και στην υλοποίηση τους λες και είναι ο ίδιος κάποιος υψηλόβαθμος στην ιεραρχία του Σώματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται οι τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και μετά την «αποψίλωση» των τελευταίων ετών τα «διαμάντια» είναι καλά κρυμμένα αλλά πρέπει να βρεθούν.

Κατά τα άλλα η ομιλία του είχε μεγάλη δόση ανύψωσης ηθικού του προσωπικού, καθώς όπως είπε «πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι» διότι «έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε». Το ερώτημα όμως που πλανάται πάνω από το κτήριο της Κατεχάκη, είναι θα τα καταφέρει; Διότι όσοι έχουν παρακολουθήσει και τις τέσσερις προηγούμενες θητείες του γνωρίζουν ότι η πιο επιτυχημένη ήταν η πρώτη, στις αρχές του 2000 όταν επί υπουργίας του εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Οι υπόλοιπες δεν ήταν τόσο επιτυχημένες κάτι που το γνωρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Όμως αυτό που κάθε φορά τον φέρνει στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η μεγάλη του αγάπη για την αστυνομία και το προνόμιο που έχει να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου στην ομιλία του, πέρα από τα τυπικά, αναφέρθηκε και «στην απόδοση στην Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν την ευθύνη τους – όπως είναι ενδεικτικά η επίλυση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο, το οποίο δεν προκαλεί η Αστυνομία και η βία μεταξύ μαθητών – βλάπτουν την ΕΛΑΣ και επιδεινώνουν τη σχέση της με την κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέχασε μάλλον ότι ήταν ο άνθρωπος που έβαλε ψηλά στην ατζέντα του τα δυο συγκεκριμένα θέματα και όπως αποδείχθηκε τα αποτελέσματα δεν ήταν και τα καλύτερα. Άρα, με απλά λόγια, θέλησε να επιλύσει δυο πολύ σοβαρά ζητήματα που δεν είναι αστυνομικής φύσης χρησιμοποιώντας την… Αστυνομία!

Στο σημείο όμως που στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» πολλοί ήταν αυτοί που κοιτάχτηκαν μεταξύ τους ήταν όταν αναφέρθηκε στη μετακίνηση αστυνομικών από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων σε «μάχιμες» υπηρεσίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά και τις ισχυρές αντιστάσεις, προχώρησε και συνεχίζεται η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη μετακίνηση αστυνομικών από τις φυλάξεις προσώπων σε υπηρεσίες πεδίου».

Στην πραγματικότητα το εγχείρημα έχει αποτύχει παταγωδώς μιας και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη όπως η Άμεση Δράση, τα αστυνομικά τμήματα και η Ασφάλεια δεν είδαν καμιά ενίσχυση, καθώς τη μια μέρα επέστρεφαν αστυνομικοί και την άλλη έφευγαν. Αναπάντητο από τον κ. Οικονόμου έμεινε και ποιοι ήταν αυτοί που προέβαλαν «ισχυρές αντιστάσεις» και αν ήταν πιο ισχυροί και από την εντολή του Πρωθυπουργού αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας που βιώνει δύσκολη καθημερινότητα.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης