Μηνύματα για την Ελλάδα και τον ρόλο της έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι τόσο από το 2015 όσο και από το 2016 που είχε απευθυνθεί και πάλι στην ομογένεια από τη Νέα Υόρκη «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» και «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τη χώρα».

«Χάρη στις προσπάθειες του λαού μας καταφέραμε να βγούμε από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. Σήμερα είμαστε όλοι και όλες αποφασισμένοι να γυρίσουμε σελίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους Έλληνες ομογενείς για τη σημαντική καθημερινή προσφορά τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από το 2016 θυμάται τη βαθιά πίστη τους και εμπιστοσύνη τους ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες και να σταθεί στα πόδια της ξανά. Είπε ότι αυτό το συναίσθημα το ένιωθε απέναντί τους σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους στους οποίους διέκρινε την αμφιβολία «για το εάν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε».

«Ο λαός αφήνει σήμερα μια πολύ μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια στην οποία μπήκε η χώρα και ο λαός το 2010» είπε. Όμως, πρόσθεσε, ο λαός άντεξε και τα κατάφερε και «σήμερα δύο χρόνια μετά είμαι ξανά απέναντί σας έχοντας πια πετύχει αυτήν την ιστορική αλλαγή να βγούμε από τον κυκεώνα των 8 χρόνων όπου η Ελλάδα είχε απολέσει πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας στους πιστωτές της και χάρη στις προσπάθειες του λαού μας και της δυνατότητάς μας να έχουμε ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα καταφέραμε να είμαστε ξανά μια κανονική χώρα».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν τέλειωσαν όλα τα προβλήματα και πως δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις από εδώ και στο εξής, «αλλά βγήκαμε από το καθεστώς σκληρής επιτροπείας και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πάνω στους συμφωνημένους στόχους να είμαστε εμείς, οι εκλεγμένες κυβερνήσεις, αυτοί που αποφασίζουν για το μείγμα της πολιτικής για να πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολίασε ότι έπειτα από οκτώ χρόνια αυτό δεν ήταν κάτι που ήταν φυσικό επακόλουθο, μια δεδομένη εξέλιξη. «Είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη, όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι πια είμαστε αποφασισμένοι όλοι και όλες όχι μόνο να μη γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της κρίσης, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί: τις μεγάλες παθογένειες, την εποχή εκείνη των μεγάλων ελλειμμάτων μαζί με τις μεγάλες παθογένειες μιας δημόσιας διοίκησης μη λειτουργικής, πελατειακών σχέσεων, σπατάλης και διαπλοκής».

Θύμισε ότι είχε πει στην ομογένεια πριν από δύο χρόνια πως ήταν αισιόδοξος ότι θα ξαναγυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και επιτεύχθηκε πράγματι από το 2017. «Ταυτόχρονα όμως», επεσήμανε, «καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε μια εξαιρετικά σημαντική υπεραπόδοση της οικονομίας έναντι των στόχων που είχαμε θέσει και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη αλλά και του διεθνούς παράγοντα».

Ελαφρύνσεις με προτεραιότητα εκείνους που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα στην κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο «άθλος» υπήρξαν κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα και προανήγγειλε ότι «όμως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου αυτή η επιβάρυνση να αποκατασταθεί, γιατί τώρα μπορούμε να πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Σημείωσε, δε, ότι «δική μας δέσμευση είναι ότι όπως με δικαιοσύνη αποφασίσαμε να μοιράσουμε τα βάρη, έτσι με δικαιοσύνη τώρα θα αποφασίσουμε και να μοιράσουμε τις ελαφρύνσεις, με προτεραιότητα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που επιβαρύνθηκαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης».

«Η Ελλάδα ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο και την παρουσία της. Κρίσιμη χώρα για τον διεθνή παράγοντα»

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη συνάντησή τους το 2016 δεν έχουν αλλάξει μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας ανέκτησε τον χαμένο της γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή». «Η Ελλάδα είναι κρίσιμη χώρα για τον διεθνή παράγοντα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη» τόνισε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αυτή η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας αναγνωρίστηκε δημόσια όχι μόνο από τους εταίρους στην Ευρώπη αλλά και από τις ΗΠΑ. Παρέπεμψε επ’ αυτού στο γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος Ομπάμα είχε επιλέξει το τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό να γίνει στην Ελλάδα, να έρθει στην Αθήνα και να μιλήσει για τις μεγάλες αξίες και ιδανικά που εκπροσωπεί η χώρα μας στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και να επαινέσει τη στάση της Ελλάδας και των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Τότε που οι νησιώτες μας, είπε, άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν κυνηγημένους ανθρώπους, τη στιγμή που κάποιοι στην κεντρική Ευρώπη έχτιζαν τείχους και ύψωναν φράχτες. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και ο λαός της έχει μέσα στο DNA της την προσφυγιά, γιατί σε αυτά τα νησιά τη δεκαετία του ’20 ήρθαν Έλληνες πρόσφυγες ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία, όπως ξεριζωμένοι μετανάστες ήρθαν και Έλληνες στην Αμερική. Τόνισε ότι η Ελλάδα «παραμένει σήμερα όχι μόνο μια χώρα που διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αλλά μια χώρα που υπερασπίζεται διεθνώς αξίες πανανθρώπινες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η «εξαιρετική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες διαπιστώθηκε και από την πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο Τραμπ και επισκέφθηκε πέρυσι το Σικάγο και μετά την Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι «αυτή η σχέση και η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας και της δυναμικής της» επιβεβαιώθηκε και κατά την τελευταία ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και παραβρέθηκε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλπουρ Ρος και πολυπληθής αποστολή επιχειρηματιών, αναδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η χώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν κρύβεται στο καβούκι της και τολμά να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μπορεί πλέον να μιλά ενώπιον των Ελλήνων της διασποράς «ως ο πρωθυπουργός μιας χώρας που ανακτά μεγάλο μέρος της οικονομικής της κυριαρχίας και που ταυτόχρονα μπορεί να παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», «με τη στρατηγική μας επιλογή να αναβαθμίσουμε το τριμερές πλαίσιο συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου με την Αίγυπτο και Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ, διαμορφώνοντας ένα τρίγωνο σταθερότητας στην περιοχή και την επιλογή μας να αναβαθμίσουμε την παρουσία και τον ρόλο μας στα Βαλκάνια ως μια χώρα που λύνει προβλήματα δεκαετιών, που δεν κρύβεται στο καβούκι της, που τολμά να παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή». Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτήν τη δύσκολη, αλλά με βαθιά αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος -σας διαβεβαιώνω-, συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, διασφαλίζοντας βεβαίως ταυτόχρονα το πιο σημαντικό πράγμα που για μας είναι η ιστορία μας, διασφαλίζοντας την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας».

«Προχωρήσαμε», συνέχισε, «σε αυτήν την επιλογή, που ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε μια διένεξη τριών δεκαετιών, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της χώρας, γιατί θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το δίλημμα είναι: «Θα οραματιστούμε την Ελλάδα που θα ανοίξει το βήμα μπροστά ή την Ελλάδα που θα γυρίσει πίσω; Το δικό μου το όραμα είναι το πρώτο».

Μίλησε ακόμα για τις προκλήσεις που βρίσκονται εν όψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα στην 8ετή κρίση. «Καθήκον μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μπορέσουν να γυρίσουν στην Ελλάδα με αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή. Η μείωση της ανεργίας». «Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας αλλά και να τη στηρίξουμε». «Να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας ως μια χώρα με ισότιμο και ισχυρό ρόλο στα Βαλκάνια και στη νοτιανατολική Μεσόγειο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην «άοκνη προσπάθεια» και συμβολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της χώρας στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε καλώντας την ομογένεια να παίξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει «σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια ανοικοδόμησης της ισχυρής Ελλάδας του αύριο». Τόνισε ότι σε αυτήν τη διαδικασία έχουν θέση όσοι το επιθυμούν και πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα υπάρξει κάθε δυνατή συνδρομή σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για συμβολή σε αυτό το κρίσιμο έργο.

Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, εξαίροντας τη συμβολή της ομογένειας στο έργο του προξενείου. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλες τις οικογένειες που συμβάλλουν και στα έργα ανακαίνισης του ιστορικού κτηρίου του ελληνικού προξενείου, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και τον κ. Δρακόπουλο που σε συνεργασία με μια οικογένεια ομογενών προσφέρουν από κοινού. Έκανε ιδιαίτερη μνεία σε έναν άνθρωπο, όχι τόσο οικονομικά εύρωστο, του μόχθου, ο οποίος ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες του προξενείου προσφέρθηκε να φτιάξει το φθαρμένο ξύλινο πάτωμα αφιλοκερδώς.

Στη δεξίωση το παρών έδωσαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και πολλοί εκπρόσωποι της ομογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης