Διαστάσεις έλαβε η προφανώς άστοχη τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη επί του Κυπριακού όταν χθες Πέμπτη αποκάλεσε τα Κατεχόμενα ως κρατίδιο. Αντιλαμβανόμενος την επιπολαιότητά του αλλά και το προφανές έλλειμα εμπειρίας στη διαχείριση του ζητήματος ανακάλεσε το πρωί της Παρασκευής δηλώνοντας ότι βεβαίως τα Κατεχόμενα είναι ψευδοκράτος. Ωστόσο, ομολόγησε εμμέσως πως υφίσταται ένα πρόβλημα με τα ελληνικά του αφού ζήτησε από τους δημοσιογράφους ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών για να τα εξασκήσει. Όλα αυτό δύο εικοσιτετράωρα πριν τον δεύτερο γύρω της εκλογικής αναμέτρησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε ακριβώς:

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια δήλωσής του μετά από εκδήλωση που παρέστη στο Αιγάλεω αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός «να μην απαντά στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της Βορ…, του κρατιδίου του δικού τους στην Κύπρο, αντί να απαντά επί τόπου. Όπως ο κ. Ερντογάν είχε έρθει όταν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Ένας ηγέτης απαντά ξεκάθαρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κασσελάκης: «Ήμουν κουρασμένος, θέλω δύο μήνες εξάσκηση»

Έπειτα από τις διαστάσεις που πήρε η άστοχη δήλωσή του, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής, αποδίδοντας το γλωσσικό ολίσθημα στην κούραση και τα πολλά χρόνια στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα socia media ανέφερε: «Δεν θα με δείτε να κρύβομαι ποτέ. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου, μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά.

Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συνφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωση μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν, ήταν όλα ξεκάθαρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Για εμένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δεν βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε – απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εκείνος ζητά αναγνώριση και ο Μητσοτάκης συναντιέται μαζί του και χαμογελά. Τη Δεξιά και την Ακροδεξιά την έχει πληρώσει οδυνηρά η Κύπρος το 1974. Η πατριωτική Σύγχρονη Αριστερά θα είναι εδώ για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πονηρού συμβιβασμού ή συμψηφισμού στα νησιά του Αιγαίου, στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο και βεβαίως στην Κύπρο».

Αχτσιόγλου: «Έχει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής»

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έπειτα από την συγκεκριμένη δήλωση Κασσελάκη με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει το δικό της αιχμηρό σχόλιο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι “κρατίδιο τους” (δηλ. των Τούρκων)».

«Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», σχολίασε.

«Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική. Φαντάζομαι ο κύριος Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης