Σε συμφωνία για συνέχιση της ανασκόπησης της πορείας των διαπραγματεύσεων κατέληξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στην οικία της Αναπληρώτριας Ειδικής Εκπροσώπου του ΓΓ για το κυπριακό, Λίζας Μπάτενχαϊμ. Για ανακολουθία προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, έκανε λόγο ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με Ντερβίς Έρογλου.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν να συναντηθούν σε ένα μήνα ή και νωρίτερα εάν χρειαστεί. Διαβάζοντας κοινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στην παρουσία τους, η η Αναπληρωτής Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν σε ένα μήνα ή νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με την κ. Μπάτενχαϊμ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα και συζητήθηκε η πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. «Συμφώνησαν να συνεχιστεί η διερευνητική διαδικασία και να ολοκληρωθεί αυτή η φάση το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των δομημένων διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Σε ανασκόπηση της προόδου ή μη προόδου προέβησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κατά τη σημερινή συνάντησή τους, όπου – όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – διαφαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω διάλογο επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν η συνάντησή του με τον κ. Έρογλου ήταν θετική και απάντησε ότι «έγινε μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα, προόδου ή μη προόδου, με βάση τις θέσεις που κατέθεσαν μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές».

«Διαφαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διαλόγου όσον αφορά όλα τα θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος», επεσήμανε.

«Διεπιστώθησαν», συνέχισε, από δικής μας πλευράς «ή έχει επισημανθεί, η ανακολουθία προτάσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν» .

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εξεφράσθησαν από την άλλη πλευρά κάποιες θέσεις ή απόψεις για τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Και αυτό που έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε, «είναι ότι το συντομότερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, όσον αφορά τουλάχιστον τις αρχικές θέσεις των πλευρών και στη συνέχεια, βεβαίως, θα υπάρξει μια δεύτερη φάση, όπου θα αρχίσει να γίνεται μια πιο λεπτομερής συζήτηση των όσων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα».

Πρώτος έφθασε στις 11.32 ο κ. Ερογλου, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι και συνεργάτες του. Τον κ. Ερογλου υποδέχθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στις 11.35 έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο επίσης υποδέχθηκε η κ. Μπάτενχαϊμ. Τον Πρόεδρο συνοδεύουν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της ε/κ πλευράς.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Πηγή: sigmalive
Πηγή φωτό: sigmalive/ Φιλελεύθερος
Πηγή βίντεο: ant1iwo