Την εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ζητά με ανοικτή του επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

   Σκοπός, όπως αναφέρει στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στους αρμόδιους τομεάρχες των άλλων κομμάτων, είναι «να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

    
Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη

   Κύριε υπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Η πανδημία του covid 19 είναι εκτός ελέγχου. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί πάνω από 18.500 θάνατοι συμπολιτών μας, ενώ σε καθημερινή βάση έχουμε χιλιάδες νέα κρούσματα και δεκάδες νέους θανάτους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική και καθημερινά περίπου 150 συμπολίτες μας νοσηλεύονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

   Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι απλή υπόθεση, όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνησή σας, με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τις ιδεολογικές έμμονές της, φέρει τεράστιες ευθύνες για την διόγκωση του προβλήματος. Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, από την πρώτη στιγμή, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και προτάσσοντας την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας, έτεινε χείρα συνεργασίας προς την κυβέρνηση υποβάλλοντας ουσιαστικές προτάσεις.

   Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και καιρό, σας ζήτησα επιτακτικά να επαναφέρετε την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα (εξαιρουμένων φυσικά των υπηρεσιών που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο ή εμπλέκονται άμεσα στη διαχείριση της πανδημίας). Διότι, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο συνωστισμός που παρατηρείται στα – πολλές φορές – ακατάλληλα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και ο συνωστισμός των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής, αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες διασποράς του ιού. Η επιβολή του εκ περιτροπής ωραρίου που ανακοινώσατε, προφανώς δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα. Κατ΄αρχήν ισχύει ήδη και δεν εισάγει κάτι νέο στο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά δεύτερο, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οι υπάλληλοι ούτως ή άλλως θα συνωστίζονται στους χώρους εργασίας.

   Μετά την αρχική άρνησή σας να συζητήσετε καν το θέμα, σας υπέβαλα σχετική επίκαιρη ερώτηση στην οποία – προς τιμήν σας – προσήλθατε και απαντήσατε. Και πάλι όμως αρνηθήκατε οποιαδήποτε συζήτηση για επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα. Εμείνατε σε επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην κοινή λογική και ταυτόχρονα μας επιτεθήκατε ότι δήθεν οι προτάσεις μας δεν είναι σοβαρές και εφαρμόσιμες.

   Κε υπουργέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νόμος για την τηλεργασία που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ανεφάρμοστος. Σας το είχα επισημάνει από τότε καλόπιστα, αλλά κωφεύσατε πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένας νόμος που αφορά στην πάγια λειτουργία του δημοσίου τομέα και δεν απαντά στις σημερινές έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

   Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι η κυβέρνησή σας είχε επιβάλει καθεστώς τηλεργασίας στο Δημόσιο, σε εποχές με πολύ μικρότερη έξαρση της πανδημίας και με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων (μέτρα τα οποία έτυχαν της αποδοχής και της στήριξης από την αξιωματική αντιπολίτευση). Σας υπενθυμίζω επίσης, ότι η κυβέρνησή σας διαρκώς διαφημίζει την «ψηφιοποίηση» του κράτους και τονίζει ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η διασύνδεση των ηλεκτρονικών μητρώων και συστημάτων του Δημοσίου (ή μήπως δεν είναι έτσι;).

   Ειλικρινά, είναι παντελώς ακατανόητη η διαρκής άρνησή σας να προχωρήσετε σε ένα μέτρο, το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την ελληνική κοινωνία και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που δεν προχωράτε σε ένα μέτρο, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερο κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό και θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Το εφαρμόζουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί όχι και εδώ; Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιες υπηρεσίες να εφαρμόζουν το καθεστώς τηλεργασίας, έστω και μερικώς, και κάποιες άλλες καθόλου, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η υγεία και η ζωή των υπαλλήλων, των οικογενειών τους και των πολιτών που προσέρχονται σε αυτές. Αν το ζήτημα είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα σας, ή τυχόν δική σας πολιτική αδυναμία να υιοθετήσετε θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν είναι προδήλως σωστές, προτίθεμαι να σας διευκολύνω: Αφήστε κατά μέρος την δική μου πρόταση και συγκροτήστε άμεσα Τεχνική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η τηλεργασία. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την προσπάθειά σας με συνεργάτες μας που έχουν αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. Δεν διεκδικούμε απολύτως τίποτα. Σας επιτρέπουμε να πιστωθείτε εσείς την εφαρμογή και τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα.

   Διότι, αυτό που προέχει τούτη την ώρα, δεν είναι το κομματικό συμφέρον της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο περιορισμός των συνεπειών στο ελάχιστο. Αυτό που προέχει είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.

   Κε υπουργέ κοινοποιώ την παρούσα επιστολή μου στους συνάδελφους τομεάρχες Εσωτερικών των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να λάβουν γνώση και ζητώ τη συνεργασία τους σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

   Κυρίως, περιμένω με ειλικρινή αγωνία την άμεση ανταπόκριση στην αγωνιώδη έκκλησή μου: Εφαρμόστε την τηλεργασία για όσο διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

   Κάντε το όμως άμεσα. Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

   Σας καλώ να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε χρόνο για τα υπόλοιπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης