Παγωμένη ατμόσφαιρα, αμήχανα χαμόγελα και έντονος προβληματισμός κυριάρχησαν στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, όπου τίθενται επί τάπητος τo φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε -όπως αναμενόταν- να αμβλύνει τις αντιδράσεις υπουργών του, εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί στους πολίτες το τελικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη​

Μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup, όπου η ελληνική πλευρά ήρθε αντιμέτωπη με την ανυποχώρητη στάση των εταίρων, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται προ των πυλών ακόμη μιας σημαντικής υποχώρησης: η «κόκκινη γραμμή» της διασφάλισης της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αρχίζει να ξεθωριάζει επικίνδυνα, με χιλιάδες δανειολήπτες να είναι στον αέρα. 

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής συνοχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου προγράμματος, οι Βρυξέλλες έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα ότι απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε -όπως αναμενόταν- να αμβλύνει τις αντιδράσεις υπουργών του, εξετάζοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί στους πολίτες το τελικό σχέδιο που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα του Eurogroup»

Κατά την εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup τη Δευτέρα καταδεικνύει πως η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που, όπως είπε, έχει ανάγκη η κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου. «Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.

Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι να κερδηθεί το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να γίνουν βαθιές αλλαγές.

Αναφερόμενος στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είπε ότι αυτοί είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.

Προσεγγίζουν την πρόταση της Αθήνας οι δανειστές

Όσον αφορά τους δανειστές, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να προσεγγίζουν την πρόταση της Αθήνας για τα εισοδηματικά κριτήρια και ότι θα καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν την εκδοχή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι κοντά στα 35.000 ευρώ.

Ως προς τα άλλα δύο κριτήρια, το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας και το αν θα στηρίζεται σε αντικειμενικές ή εμπορικές τιμές καθώς και το όριο των συνολικών οφειλών, η ψαλίδα παραμένει μεγάλη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην πράξη, το θέμα των οφειλών ίσως αποδειχθεί πιο σκληρό και πιο δύσκολο και από τον υπολογισμό της αξίας της πρώτης κατοικίας, αφού οι δανειστές αρνούνται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία που θα αφορά στις συνολικές οφειλές του δανειολήπτη. Να συμπεριλαμβάνονται, δηλαδή, ως κριτήρια για την προστασία του και οι οφειλές που τυχόν έχει για καταναλωτικά δάνεια ή δάνειο για αυτοκίνητο κ.λπ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ομπρέλα προστασίας φαίνεται ότι θα καλύψει μεσοσταθμικά περίπου το 55% – 60% των δανειοληπτών. Βρίσκεται, δηλαδή, κάπου ανάμεσα στις προτάσεις των εταίρων που είχαν θέσει τον πήχη πολύ χαμηλά και του κυβερνητικού επιτελείου που διαπραγματευόταν αρχικά την προστασία σχεδόν του συνόλου των υπερχρεωμένων πολιτών κοντά στο 95% και σε δεύτερη φάση του 70%.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις υπό το ασφυκτικό περιθώριο της μίας εβδομάδας για να κλείσουν οι εκκρεμότητες, ενώ το Μαξίμου εξακολουθεί να προσβλέπει και να αναζητεί πολιτική λύση για την πρώτη κατοικία, φοβούμενο κοινωνική αναταραχή.

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης