Τις πραγματικές σκέψεις και τους μύχιους πόθους του καθεστώτος Ερντογάν ως προς τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας προς τις γειτονικές της χώρες και την Ελλάδα ιδιαίτερα, εκφράζουν το τελευταίο 24ωρο ένα προεκλογικό σποτ του Ταγίπ Ερντογάν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το προεκλογικό σποτ, 20 μέρες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, παρουσιάζει έναν χάρτη όπου έχουν ενσωματωθεί με κόκκινο χρώμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πολλά εκ των Δωδεκανήσων, αλλά και ολόκληρη η δυτική Θράκη, στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σποτ αυτό, το οποίο προφανώς τυγχάνει της εγκρίσεως της επιτροπής διαχείρισης της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος Ερντογάν, άρα και του ιδίου προσωπικά, έρχεται να ανατρέψει στην πράξη όλα όσα τις τελευταίες βδομάδες έχουν ειπωθεί σχετικά με το περίφημο μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Μπορεί να υπάρχει μια σαφέστατη και απροσδόκητα κάθετη μείωση των παραβιάσεων του εναερίου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, από τουρκικά πολεμικά και σκάφη, αλλά σε ό,τι αφορά την ιδεολογική ταυτότητα του καθεστώτος Ερντογάν φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας.

Μόλις δε προ ολίγων ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στις γνωστές του προκλητικές θέσεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών και βραχονησίδων σε όλο τον χώρο του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν ξανανοίγει το κουτί της Πανδώρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η άκρατη εθνικιστική ρητορική εξακολουθεί να «πουλάει» στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Δείτε τον χάρτη, καθώς και το προεκλογικό σποτ:

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά και τις βραχονησίδες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TV100.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες στην Ελλάδα υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τονίζοντας ότι «δεν είναι δική τους δουλειά» και «τέτοιου είδους τοποθετήσεις προκαλούν σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”», είπε ερωτηθείς για τα προβλήματα με την Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ‘47, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση.

Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις εναντίον για τα F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

Τώρα, με τον σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση…

Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη “γενοκτονία”. Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις.

Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

Μετά τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης