Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Κρήτη και τη Γαύδο, όπου καταλήγουν πρόσφυγες από την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κάιρο την Κυριακή 17 Μαρτίου, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζ. Μελόνι, και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Νώε Γκρόο, όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αλ Σίσι.

Όπως ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης, η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Κάιρο, αναμένεται να τεθεί το μεταναστευτικό. Ήδη έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές, συνεπώς πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή τους.

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος το πολύ σημαντικό θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, το οποίο ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης