Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ΥΠΟΙΚ και το Μέγαρο Μαξίμου, το αίτημα για εξάμηνη παράταση εστάλη το πρωί της Πέμπτης από την ελληνική πλευρά με αποδέκτη τις Βρυξέλλες.

Μέσω αυτού η Αθήνα ζητά την παράταση της δανειακής σύμβασης και σε καμία περίπτωση του προγράμματος/μνημονίου. Παράλληλα, «δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία» και «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για άμεσα μέτρα που στόχο έχουν να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να επιτραπεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική πλευρά προτείνει μια «συμφωνία – γέφυρα», διάρκειας έξι μηνών, η οποία θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο «για διαπραγματεύσεις ουσίας χωρίς πίεση χρόνου και εκβιασμούς», με στόχο την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την περίοδο 2015-19, μέσα στο οποίο «θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012».

Το αίτημα για παράταση εστάλη από το ΥΠΟΙΚ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί -έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις- κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την ΠαρασκευήΟυσιαστικά, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλισει το απαιτούμενο «ρευστό» με το οποίο θα καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας προς τους πιστωτές της τους επόμενους έξι μήνες, κερδίζοντας παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο για επαναφορά της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς, μετά τις αναταράξεις λόγω προεκλογικής και μετεκλογικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αθήνα ζήτησε παράταση της λεγόμενης «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement), δηλαδή της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι οι όροι της εν λόγω σύμβασης διαφέρουν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας, που περιγράφονται στο πρόγραμμα (Μνημόνιο).

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει το Euroworking Group προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο κρίνεται ικανοποιητικό το αίτημα και ποια σημεία χρίζουν βελτίωσης.

Τι περιέχει το ελληνικό αίτημα – To non paper του Μεγάρου Μαξίμου

Το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος δόθηκε στη δημοσιότητα, λίγη ώρα μετά τη σχετική επιβεβαίωση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με non paper, του Μεγάρου Μαξίμου:

1. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 – 2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012».

Επιβεβαίωση Ντάισλεμπλουμ

«Παρέλαβα το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Η ελληνική πρόταση έχει τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του Έλληνα εκπροσώπου Γιώργου Χουλιαράκη.

Παράλληλα, προγραμματίστηκε στις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δοθεί μια τελική απάντηση στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται η συνεδρίαση αυτή να μη γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά να χρειαστεί η φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Το τελεσίγραφο και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις

Το Eurogroup είχε αποστείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση μέχρι την Παρασκευή και τις τελευταίες ώρες φάνηκε πως βρέθηκε πεδίο συμβιβασμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ε.Ε..

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέστειλε μια ενδιάμεση πρόταση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα των δύο πλευρών, που απλά θα παρατείνει το αδιέξοδο έως ότου βρεθεί η τελική λύση, με την κυβέρνηση να αναβάλλει το πρόγραμμα των προεκλογικών δεσμεύσεων για 4-6 μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «όλες οι ενδείξεις είναι καλές». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη «που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup» και πως την Παρασκευή η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, το σχετικό αίτημα κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί.

Σκληρή στάση το Βερολίνο

Παρά ταύτα, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά αυστηρή στάση στέλνοντας απειλητικά μηνύματα στην Αθήνα, επομένως παραμένει ερώτημα κατά πόσο θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα ή θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά αυστηρή στάση στέλνοντας απειλητικά μηνύματα στην Αθήνα
Η Kαγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και πως «η αλληλεγγύη και οι εθνικές προσπάθειες από τις χώρες είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και έτσι θα παραμείνουν». Στην ίδια «γραμμή» και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφκαγκ Σόιμπλε, που ξεκαθάρισε ότι «τα περιθώρια για κινήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το χρέος, είναι περιορισμένα».

Η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών, προειδοποίησε πως σε περίπτωση που οι νέες, περίτεχνες διατυπώσεις παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο και μέτρα, θα τις απορρίψουν.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η παράταση αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι στο πρόγραμμα/Μνημόνιο με τα μέτρα λιτότητας που αυτό περιλαμβάνει, με το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα να λήγει στις 28 Φεβρουαρίου
Η συμβιβαστική λύση την οποία προώθησαν οι Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ αντικαθιστά τη φράση «extend of loan agreement» (παράταση της δανειακής σύμβασης) που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: «Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης».

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα δεν ήθελε με κανένα τρόπο να υπάρχει η φράση παράταση «του υπάρχοντος προγράμματος» αλλά της «δανειακής σύμβασης».

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η παράταση αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι στο πρόγραμμα/Μνημόνιο με τα μέτρα λιτότητας που αυτό περιλαμβάνει. Υπενθυμίζεται πως το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Αναφέρονται, επίσης, οι λέξεις «γέφυρα» και «ανθρωπιστική κρίση» που ζητούσε η Ελλάδα.

Πιέσεις Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας

Στη γραμμή της πίεσης προς την Ελλάδα, κινήθηκε και ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού τηλεφώνησε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο συνέστησε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Φέρεται, μάλιστα, να προειδοποίησε τον κ. Βαρουφάκη ότι «η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ Λιού επεσήμανε στον κ. Βαρουφάκη ότι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της Ευρωζώνης «δεν είναι καλή για την Ευρώπη και ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα ζήτησε:

– πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015
– προσδιορίζοντας σε 17 δισ. ευρώ τις ανάγκες αποπληρωμής δόσεων προς τους δανειστές, ζητά συνδρομή του ELA και του Ευρωσυστήματος για την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων
– αντικατάσταση των 2,2 δισ. ευρώ του στόχου των αποκρατικοποιήσεων, με το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

O Γ. Βαρουφάκης ζήτησε για τη μεταβατική περίοδο 4-6 μηνών:

– μεταβίβαση απευθείας απο την ΕΚΤ στο ΔΝΤ των 1,9 δισ. ευρώ κερδών από ομόλογα
– ελαστικότερο ELA
– αύξηση ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ως αντάλλαγμα, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε ρητά σε τρεις ελληνικές δεσμεύσεις (conditionalities):

– τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης
– καμία δράση που να θέτει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό ή που να έχει επιπλοκές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
– καμία ενέργεια στην κατεύθυνση του «κουρέματος».

http://www.zougla.gr/money/article/aftes-ine-i-elinikes-8esis-pou-parousiastikan-sto-eurogroup

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης