Την επαναλειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών πρότεινε ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, κ. Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά την συζήτηση με θέμα «Μετανάστευση: Αντιμετώπιση της κρίσης και διαχείριση της απάντησης της ΕΕ».

«Πρεπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη: δεν είναι ένας ανοιχτός χώρος, δεν έχουμε εντολή για πολιτική ανοιχτών συνόρων», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε πως «τα κλειστά κέντρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στα νησιά, δεν μπορεί να περιφέρονται οι μετανάστες ελεύθερα στα νησιά». Υπογράμμισε επίσης ότι «η νόμιμη είσοδος στην ΕΕ δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, είτε για μετανάστη είτε για πρόσφυγα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Gerald Knaus, ιδρυτής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κεντρικός παίκτης στο θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων και ότι η κατάσταση στα ελληνικά είναι ντροπιαστική για την Ευρώπη. «Οι περισσότεροι στην Ευρώπη θεωρούν ότι είναι ελληνικό πρόβλημα, αυτό είναι επικίνδυνο», είπε ο κ. Knaus και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από την ΕΕ μία αποστολή που να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να παίρνει αποφάσεις και ότι Ελλάδα και Ιταλία πρέπει να ζητήσουν αποκατάσταση του “Δουβλίνου”».

Κατά την ίδια συζήτηση η κυρία Susanna Vogt, επικεφαλής του γραφείου του Konrad Adenauer Stifung στην Αθήνα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι κεντρικό σημείο των προκλήσεων στην ΕΕ και αφορά άμεσα την Ελλάδα», είπε η κυρία Vogt και υπογράμμισε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας έχει μεγάλη σχέση με την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου στην Ελλάδα.

Ο κ. Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη στις χώρες πρώτης εισόδου και ότι απαιτείται αποτελεσματικότητα στις υπηρεσίες ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, κ. Werner Patzelt υπογράμμισε ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων θα βλάψει την δημοκρατία στην Ευρώπη. «Αν θέλουμε να μειώσουμε τον λαϊκισμό θα πρέπει να μειώσουμε την μετανάστευση», σημείωσε και είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί απάντηση στο δίλημμα: «Πώς θα την αποτρέψεις χωρίς να γίνεσαι βάρβαρος ή κτηνώδης»;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης