«Είναι πλέον καιρός οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ, να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας, οι κερδοσκόποι να σταματήσουν να κερδίζουν μέσα από την οικονομική κρίση», τόνισε ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της Συνόδου των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό ενωνόμαστε για να δρομολογήσουμε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών».

Είπε ειδικότερα ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα αυτά δεν είναι θεωρία. Πρέπει κάθε πολίτης στην Ευρώπη να καταλάβει ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί μια εγγύηση για το δικό τους μέλλον, την πρόοδο και την ανάπτυξη», υποστήριξε.

Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ, τονίστηκε πως μέσω της αλληλεγγύης πρέπει να στηριχτούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, λαοί και χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, να μείνουν μόνοι».

Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που διατέθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, «διότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με πολύ υψηλά επιτόκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ράσμουσεν επεσήμανε ότι στη χτεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη χώρα μας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα απαιτηθεί μείωση του ύψους των επιτοκίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς επίσης και θα ζητηθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε στη χτεσινή συνάντηση, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν 8 εκ. νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα που θέλει να περικόψει το κράτος πρόνοιας, δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση.

«Ήρθε η ώρα να απευθυνθούμε στους κερδοσκόπους και να τους πούμε ότι βεβαίως χρειαζόμαστε τις αγορές, αλλά όχι την κερδοσκοπία», είπε.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι το σύνθημα της Συνόδου του ΕΣΚ είναι η «αλληλεγγύη».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε κοινό μέλλον και κοινή μοίρα και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας διαιρέσει, οι αγορές να υψώσουν τείχη μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης», είπε ο κ. Ράσμουσεν και, εξ ονόματος των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον «ηγετικό του ρόλο», το «θάρρος και το κουράγιο» που επιδεικνύει.

Είπε ακόμη ο κ. Ράσμουσεν ότι στη σημερινή Σύνοδο συζητείται η κατάσταση στα Βαλκάνια και την Αφρική και ότι η προσέγγιση των ηγετών του ΕΣΚ είναι ότι «έχουμε κοινή ευθύνη για το μέλλον τόσο στην Αφρική όσο και για τα Βαλκάνια» και πως «είναι κάτι που συμβαίνει, όχι έξω, αλλά μέσα στο σπίτι μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης