Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγεται στο εθνικό μας Δίκαιο η αποζημίωση από το Δημόσιο θυμάτων εγκλημάτων βίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης διεύρυνε τον αριθμό αλλά και τα είδη των αδικημάτων, για τα οποία μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση, προσθέτοντας και την απειλή χρήσης σωματικής βίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τη βαριά σωματική ή νοητική πάθηση του θύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης κατέθεσε τροπολογίες με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τη νομοθεσία περί ναρκωτικών με απώτερο σκοπό τη μείωση των προϋποθέσεων προσωπικής κράτησης και άρα την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι προσθήκες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Από την Νέα Δημοκρατία, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκρινε ότι «θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αντί να περιορίζονται τα αδικήματα που επισύρουν την προσωρινή κράτηση» ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εξαιρεθούν λόγω των τροπολογιών αυτών από την προφυλάκιση δράστες σοβαρών εγκλημάτων, αλλά και να εξυπηρετηθούν έμποροι ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιφυλακτικό ήταν και το ΚΚΕ, ενώ από τον ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις αυτές δημιουργούν την εντύπωση της ατιμωρησίας ή και της αδικίας έναντι αυτών που έχουν ήδη εκτίσει ή εξαγοράσει τις ποινές τους.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, συμφώνησε ότι θα απαιτούνταν άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισε όμως ότι «δεν πείθονται διαφορετικά οι δικαστές, με αποτέλεσμα να επιβάλλουν αθρόες προσωπικές κρατήσεις που συνιστούν προκαταβολή ποινής».

Την τροπολογία υπερψήφισε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης