Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση Εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Κολομβία και Περού.

«Μία είναι η θέση της κυβέρνησης επί της οποίας διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει εθνική θέση και είναι η σύνθετη ονομασία ώστε να επιτρέπει τη πλήρη διάκριση της ελληνικής Μακεδονίας και πλήρη αφαίρεση των αλυτρωτικών αναφορών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο τρόπος της διαπραγμάτευσης είναι διττός. Συνεχίζεται συστηματικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά εντατικοποιούμε ταυτόχρονα και το διάλογο. Έγιναν ήδη δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και σήμερα στο Νταβός η συζήτηση είναι σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και περιέχει αποκλειστικά τη πρόθεση των εθνικών θέσεων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια αναφορά όσο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Εμείς θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε να βρούμε λύση, με την προϋπόθεση ότι και η γείτονα χώρα θα συμβάλει, διότι το ταγκό θέλει δύο».

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για διαφορετικές απόψεις των κυβερνητικών εταίρων, αντέτεινε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ρητά την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη του στον κ. Κοτζιά να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επίσημη θέση της, κατηγορώντας την ότι έκανε στροφή σε σχέση με ό,τι υποστήριζε στο παρελθόν που μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης