Τις βασικές κατευθύνσεις της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής για την επόμενη επταετία, ανέπτυξε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στο GreekAgribusinessForum2013 που διοργάνωσε η EthosMediaA.E. σε συνεργασία με την Agrocapital.gr, στο ξενοδοχείο AthenaeumInterContinental.

Από το βήμα του Forum, ο Υπουργός ανακοίνωσε τις αποφάσεις του προχθεσινού Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συμφώνησε στην υιοθέτηση των τεσσάρων εφαρμοστικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Θα ευνοηθεί η Γεωργία με κονδύλια. Γίνεται στροφή προς την ποιοτική γεωργία ώστε να ξεφύγουμε από τη γεωργία χαμηλού κόστους. Εκεί είναι το μέλλον σε σχέση με τις άλλες χώρες. Να πρασινίσουμε την ελληνική Γεωργία», επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης. Στη νέα κοινή αγροτική πολιτική δίνεται προτεραιότητα στη συνένωση των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ειδικότερα, θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα βοσκοτόπια, ενώ θα δοθούν περισσότερα κονδύλια προς την αδικημένη μέχρι σήμερα κτηνοτροφία.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για την προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στη μεταποίηση και έχει ως στόχο την υποστήριξη όλης της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά 8.000 νέους αγρότες σε όλους τους τομείς της γεωργίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού. «Με τη νέα ΚΑΠ θα έρθουν νέοι πόροι. Το 2% των συνολικών κονδυλίων σε όλη την Ευρώπη θα δίνονται για την είσοδο νέου ανθρώπινου δυναμικού στη Γεωργία», τόνισε ο Υπουργός. Ως προς το πρόβλημα ρευστότητας των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών για δάνεια, σχέδια βελτίωσης και έργα στη μεταποιητική βιομηχανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης