Την ανάγκη υπερπροσπάθειας ώστε να εκπληρώσει η χώρα τους στόχους που έχουν τεθεί υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. Όπως είπε, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών, καθώς και ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «θεσμικό ευαγγέλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

Υπογράμμισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς και ότι τέθηκαν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.

«Πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα»

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται -κυρίως λόγω της ύφεσης- οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν χάσουμε τον «πόλεμο» αυτό, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.

Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, χάρη στα σκληρά και «αντιπαθή» μέτρα των δύο τελευταίων ετών σημειώθηκε σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από 24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 2 δισεκατομμύρια το 2011.

«Πρόκειται για το 10% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα μπορέσουμε να βγούμε από την ύφεση», σημείωσε ο Βενιζέλος.

Δημόσιο και εργασιακή εφεδρεία

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχει μία αύξηση του κατώτερου μισθού έως και 7%, ενώ εκτίμησε ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 20%.

Σχετικά με την εφεδρεία, είπε ότι δεν ότι δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του προσωπικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης