Κάτι αντιφατικό υπάρχει στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με άμεση προσφυγή στις εκλογές.

Δηλώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης: «Αν θέλει η κυβέρνηση να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθεί για να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός όμως εκπρόσωπος Νίκος Βούτσης εκφράζει μία εντελώς διαφορετική άποψη: «Η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί θα είναι σαν να ομολογεί την ήττα της».

Για να μην μπερδευτούμε, είναι φανερό ότι μεταξύ των δύο δηλώσεων υπάρχει απόσταση. Σύμφωνα με αυτά που λέει ο Πάνος Σκουρλέτης, εάν καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί ως πρώτο κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Δίνεται, λοιπόν, η εντύπωση ότι δεν το επιθυμεί. Περίεργη ανάγνωση, εάν σκεφθεί κάποιος ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην κορυφή. Σωστή η θέση του Βούτση. Εάν η κυβέρνηση αλλάξει τον εκλογικό νόμο, είναι σαν να ομολογεί την ήττα της. Θέση πολιτική, με νόημα. Γιατί με τις 50 έδρες του μπόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ -έστω και μέσω συμμαχιών- θα μπορέσει να κυβερνήσει. Η απλή αναλογική είναι ο πιο έντιμος εκλογικός νόμος αλλά και ο πιο δύσκολος, για τη νοοτροπία και το ταμπεραμέντο των Ελλήνων πολιτικών και πολιτών. Μπορείτε να φανταστείτε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συμμαχία ΠΑΣΟΚ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων;

Θα μου πείτε ότι στην πολιτική όλα γίνονται. Φυσικά, αλλά και όλα απομυθοποιούνται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης