Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του δημοψηφίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης και παράλληλα κατέθεσε ένσταση συνταγματικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος  χαρακτήρισε ως θεσμική εκτροπή την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης «Είναι ευθέως καταστρατήγηση του Συντάγματος» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση με τη μετονομασία ως εθνικού ζητήματος αφορά απολύτως δημοσιονομικά ζητήματα. Για τον κατάλογο των μέτρων που είναι κατεξοχήν φορολογικά, το έντιμο και το θαρραλέο από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν να θέσει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση. Τον κατάλογο των 8 δισ. ευρώ, που είπαμε ότι είναι τρενάκι τρόμου σε σχέση με το email Xαρδούβελη» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Ζήτησε δε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη διαδικασία, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης είπε: «Δεν θα οδηγήσετε τον λαό σε μία νέα εξαπάτηση και τη χώρα στο αδιέξοδο. Δεν θα λοιδορήσετε το κεκτημένο της πατρίδας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος» πρόσθεσε.
Αναφορικά με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, διερωτήθη: «Ποιο είναι το ναι ή το όχι; Τι του λέτε του λαού; Εμείς λέμε ναι στην Ευρώπη, ναι στη σταθερότητα».

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό είχε πει ότι «εάν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει το δίλημμα, τότε η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη…».
 
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «έναρξη πραξικοπήματος». «Μη γελάτε. Δεν έχετε ιδέα για το πού μπλέκετε. Και οι Κάννες ήταν πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο» πρόσθεσε.

Η ένσταση για το δημοψήφισμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ τελικά απερρίφθη. Υπέρ τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Έντονη αντίδραση του Ν. Φίλη

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ο λόγος που απηύθυνε από το βήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ως προπαγανδιστικό τον λόγο του κ. Βενιζέλου.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες του περί προσπάθειας υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης, ο κ. Φίλης αντέτεινε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, διότι η κυβέρνηση αποδεικνύει με το δημοψήφισμα ότι τη σέβεται.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί ο «υπότροπος με τις ΠΝΠ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα».

«Κανένα από τα επιχειρήματά του δεν ευσταθούν, δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι αφορά η πρόταση της κυβέρνησης δημοσιονομικά ζητήματα. Πρόκειται καθαρά για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και υπακούει στο άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης