Θεσμοί και κυβέρνηση ψάχνουν σύγκλιση στο Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017, 07:32
Θεσμοί και κυβέρνηση ψάχνουν σύγκλιση στο Eurogroup
Τη δυνατότητα περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει θα αναζητήσουν στο σημερινό Eurogroup ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός, εφόσον επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Από την άποψη αυτή, πρόσθετο ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που εκτιμάται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Έχει ήδη, άλλωστε, καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές: έχουν, έτσι, συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα θέματα αυτά. Σε εκκρεμότητα είναι και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις και τα ενεργειακά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ντάισελμπλουμ: Δεν βλέπω γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017, 09:29